Kako se rešiti vlažnih mrlja na plafonu ili zidovima?

22/02/2022 18:46

Kako se rešiti vlažnih mrlja na plafonu ili zidovima?

Farbanje mrlja nastalih od vode pomoći će da se zidovi i plafoni oslobode ružnih tragova. Naučite kako da farbate mrlje prouzrokovane vodom pomoću ovih brzih i jednostavnih rešenja.

Svi želimo da uklonimo mrlje od vode na plafonu ili zidu onog momenta kada se pojave. Mrlje od vode su ružne i kvare estetiku oštrog, čistog plafona ili zida. Međutim, pre nego što razmislite o dodavanju novog sloja boje da biste ih pokrili, morate se zapitati kako su dospele tamo u prvi mah.

Najčešći uzrok je curenje vode, posebno u plafonima. Sporo curenje u vašem cevovodu ili radijator koji curi, mogu da izazovu stvaranje mrlja koje poprimaju ružnu smeđu boju, što je obično uzrokovano rđom iz vodovodnog sistema.

S druge strane, to može biti jednokratno izlivanje vode od kondenzacije recimo, ili rastuća vlaga, koja ostavlja neprivlačan i neželjen trag. Pre farbanja zida ili plafona, trebalo bi da povedete računa o tome da nema curenja ili izlivanja. Ako eventualno postoje, svaki budući rad će biti kompromitovan pre nego što uopšte i počne.

U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako je najbolje da farbate mrlje od vode, tako da vaši zidovi i plafoni ponovo izgledaju sveže i privlačno, kao i da sprečite njihovo ponovno pojavljivanje.

Možete li jednostavno prefarbati mrlje od vode na zidu ili plafonu?

Šta god da je razlog koji stoji iza vaših mrlja od vode, potrebno ga je identifikovati i pozabaviti se njime pre nego što i pomislite da praktikujete molerske radove. (I imajte na umu, ako farbate preko kalupa, prvo ćete morati da uklonite problem i sledite malo drugačiji proces.)

Ako se radilo o jednokratnom izlivanju vode, jednostavno morate ostaviti da se osuši. Međutim, ako je u pitanju cev koja curi ili vlaga koja se širi, morate da rešite taj problem pre nego što pokušate da uradite bilo šta drugo.

Kada se osnovni uzrok eliminiše, ostavite zid ili plafon da se potpuno osuše. Ne počinjite da farbate plafon dok je još vlažan, inače rizikujete da dodatno oštetite postojeću farbu, a možda i sam plafon.

Samo dodavanje novog sloja emulzije takođe neće rešiti problem. Emulzija je boja na bazi vode, tako da ne stvara prepreku koja sprečava da se mrlje od vode ponovo pojave. Mrlja se stapa s novom bojom, što znači da će jednostavno ostati na vašem plafonu ili zidu. Nije važno koliko slojeva dodate, nećete uspeti da je sakrijete.

Kako da se rešite mrlja od vode?

Ako je mrlja od vode prouzrokovala bilo kakvu štetu, kao što su na primer pukotine ili ljuštenje maltera, obavezno prvo popravite ugroženo područje. Ovo će vam pomoći da dobijete odličnu završnu obradu i poboljšate prijanjanje boje.

Da biste prekrili mrlju, biće vam potreban specijalni blokator mrlja ili boja na bazi ulja. Ovo stvara vodootpornu barijeru u koju mrlja od vode neće moći da prodre.

Ako kod kuće već imate podlogu ili premaz na bazi ulja, možete uštedeti novac tako što ćete koristiti to što već imate. Koristite podlogu samu ili pomešajte sa sjajnim premazom, da biste napravili efikasan blokator mrlja u domaćoj radinosti.

Uverite se da je mrlja od vode suva, a zatim je jednostavno obojite četkom ili valjkom i ostavite da se osuši. Pređite preko ivice, tako da se boja stopi sa okolinom. Jedan sloj bi trebalo da bude dovoljan.

Kada se osuši, možete naneti svoju emulziju kao završni sloj, da biste sakrili mrlju. Međutim, možda ćete otkriti da se nova i stara boja ne poklapaju sasvim. Ovo je dobar trenutak da celom plafonu ili zidu date nekoliko novih slojeva, testirajući različite vrste boja i završnih obrada, kako biste dobili najbolje rezultate za vaš životni prostor.

Možete li se osloboditi vodenih tragova na papiru za oblaganje i farbanim tapetama?

Ako farbanje preko mrlja od vode nije opcija, i dalje možete pokušati da uklonite što je moguće više mrlja pomoću specijalnog rastvora.

Pomešajte jednu četvrtinu izbeljivača i tri četvrtine tople vode i dodajte u bocu sa raspršivačem. Naprskajte rastvor na mrlju, ostavite nekoliko minuta i obrišite čistim vlažnim sunđerom.

Ovo je najefikasnije za zidove i plafone belih ili svetlih nijansi, a odlična je ideja ako mrlje od vode počnu da se pojavljuju na mestima preko vaše obloge ili ofarbanih tapeta.

Da li vredi farbati preko mrlja od vode?

Farbanje mrlja od vode definitivno je zadatak koji vredi preduzeti, jer same mrlje mogu učiniti da vaši zidovi i plafoni izgledaju kao da su u lošem stanju, što nijedan vlasnik kuće ne želi.

Jednostavno farbanje preko svake oblasti zaprljane vodom nakon što se osuši, pomoći će da se stvari srede i da se revitalizuje izgled vašeg životnog prostora.

Međutim, u zavisnosti od stepena tragova koje ostavljaju mrlje od vode, možda ćete želeti da se upustite u mnogo obimniji posao farbanja nego što je prvobitno planirano, kako biste poboljšali rezultate u celom domu.

Ako je tako, uverite se da imate na raspolaganju neke od najboljih valjaka i četkica za farbanje zidova, da biste dovršili projekat i da vaš dom ponovo izgleda netaknuto.

22/02/2022 18:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments