Android: Aktiviranje naloga za gosta

09/04/2015 08:33

Android: Aktiviranje naloga za gosta

Jeste li ikada imali potrebu da nekome pozajmite svoj pametni telefon? Ako jeste, onda ste se verovatno makar na momenat zabrinuli zbog činjenice da ta osoba može lako da pristupi vašim podacima, da promeni podešavanja uređaja ili čak izbriše podatke, kao što su kontakti i poruke.

Na sreću, verzija operativnog sistema Android 5.0 Lollipop dolazi sa mogućnošću aktiviranja režima rada Gost. Ova opcija vam omogućava da lako aktivirate poseban profil namenjen gostu, odnosno osobi kojoj ste, iz bilo kog razloga, pozajmili svoj telefon. Gost nema pristup vašim privatnim podacima (npr. porukama), podešavanjima sistema, niti aplikacijama koje ste sami instalirali. Dobra stvar je ta što, čim ponovo aktivirate svoj nalog, podaci sačuvani u režimu rada Gost nestaju. Ovako možete bez brige da pozajmite svoj telefon nekome na određeno vreme.

Evo kako možete aktivirati profil za gosta na uređaju sa verzijom operativnog sistema Android 5.0 Lollipop.

  1. Prevucite prstom u gornjem delu ekrana vašeg telefona, kako biste izvukli traku sa obaveštenjima.
  2. U gornjem desnom uglu se nalazi vaš avatar, kliknite na njega dvaput.
  3. Primetićete tri ikonice: jedna predstavlja vaš Google nalog, druga je Add guest i treća je Add user.
  4. Odaberite Add guest.

Ovim će vaš uređaj preći na profil namenjen gostu. Može se desiti da se rad telefona blago uspori po prelasku na profil za gosta, ali nakon nekoliko minuta telefon će nastaviti da radi kako treba (barem je tako pokazalo testiranje na uređaju Nexus 5).

Kada više nema potrebe za radom u ovom posebnom režimu, lako se možete vratiti na svoj Google nalog. Ponovite korake 1 i 2 i odaberite ikonicu koja predstavlja vaš nalog. Tada će se automatski obrisati svi podaci sačuvani na profilu za gosta.

Ukoliko vaš telefon nema pomenutu verziju operativnog sistema, proverite da li vaš uređaj ipak ima već instaliranu opciju za aktiviranje naloga za gosta. Neki brendovi, kao što su Xiaomi, LG, Samsung i Huawei dolaze sa instaliranom aplikacijom iste namene. Aplikacije mogu nositi različite nazive, u zavisnosti od telefona koji imate. Zato pogledajte da li među svojim aplikacijama imate neku koja nosi naziv Kids’ Mode (režim rada za decu), Guest Mode (režim za gosta) i slično. Neki telefoni sa Android operativnim sistemom imaju opciju za gosta ugrađenu u sistem. Na primer, na telefonu LG G3 gostinskom nalogu se može pristupiti kroz sledeće korake:  Settings > General > Privacy > Guest Mode.

Ukoliko vam ni jedna od ovih opcija nije dostupna, zaključajte odgovarajuće aplikacije i na taj način zaštitite svoju privatnost.

09/04/2015 08:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nebojša
7 godine ranije

Ja imam problem, jer ne mogu više da se vratim u režim vlasnika. Da bi izašao iz režim gosta traži mi se neka šifra, koja nemam pojma da li mi je nametnuta, ili sam je ja odredio. Ako neko zna kako da grešim problem neka mi javi. Hvala unapred!