Unapredite funkcije Chrome-a

29/12/2015 16:08

Unapredite funkcije Chrome-a

Jedan od najpopularnijih pretraživača je svakako Chrome. Svojim funkcijama Chrome je zaslužio veliki broj korisnika, a kako bi bio još bolji – moguće ga je i besplatno unaprediti.

Zahvaljujući velikom broju besplatnih ekstenzija, svaki korisnik Chrome-a može da svoj omiljeni pretraživač poboljša i uskladi sa svojim potrebama prilikom pretraživanja interneta.

Uz pomoć ovih dodataka, Chrome pretraživač može da vam olakša i ubrza pretragu za željenim podacima koje se nalaze na internetu:

The Great Suspender

Ovaj dodatak je veoma značajan i veoma koristan. Svi koji su nekad koristili Chrome i pritom otvorili više tabova sigurno su se našli, bar na trenutak, u problemu zbog pucanja programa i naglo usporenog rada računara.

Upravo je više tabova uzrokovalo ovaj problem, ali Chrome ima rešenje za ovo. Sve što je potrebno jeste da preuzmete ekstenziju The Great Suspender i da olakšate rad svom kompjuteru.

Ovaj dodatak radi tako što “uspavljuje” otvorene tabove koje ne koristimo već neko vreme. Bez njega, računar bi bio “primoran” da koristi RAM memoriju i za taj tab koji u tom trenutku ničemu ne služi. The Great Suspender omogućava računaru da bolje iskoristi memoriju kako korisnik ne bi osetio usporavanje u radu.

The Great Suspender ne zauzima puno mesta niti pravi podatke u pozadini, što znači da je veoma pogodan. Pritom, lako se podešava i daje mogućnost izbora prilikom zatvaranja odnosno uspavljivanja tabova koje u tom trenutku ne koristite. Naravno, čim sledeći put kliknete na uspavani tab – svi podaci će biti tu i moćićete da nastavite tamo gde ste stali prethodni put.

Poslednja verzija ovog dodatka – The Great Suspender 6.18 doneo je mogućnost za još lakše podešavanje, kao i druge korisne stvari. Trenutno ima ocenu 4,5 od 5, na osnovu mišljenja 760 korisnika koji su ocenjivali.

One Tab

OneTab ekstenzija za Chrome na sličan način kao i The Great Suspender pomaže u radu računara i omogućava mu da “štedi” memoriju. Klikom na OneTab ikonicu sve otvorene tabove stavljate u jednu listu na kojoj će se nalaziti kratki opisi stranica i vreme poretanja svakog taba – kako biste se lakše snašli, a ujedno uštedeli reurse računara.

Ukoliko želite da otvorite neki tab sa liste koja se nalazi na OneTab-u, dovoljno je samo da kliknete na link i videćete njego sadržaj.

Osim što postoji za Chrome, OneTab ekstenzija postoji i u verziji za Firefox internet pretraživač.

Adblock Plus

Uz pomoć ovog dodatka jednostavno se možete rešiti svih napornih i dosadnih reklama koje se pojavljuju kad ih najmanje očekujete.

Blokiranje reklama uz ovu ekstenziju nikada nije bilo lakše, a Adblock Plus je dostupan gotovo za svaki internet pretraživač. Koristi se veoma jednostavno, potrebno je samo da bude instaliran, što se može rešiti u dva klika, a nakon toga se prosto podešava kako biste se oslobodili svih banera, pop up prozora koji iskaču na različitim internet stranicama, animiranih, Flash i video reklama koje se najčešće pojavljuju na Facebook-u i YouTube-u.

musiXmatch

musiXmatch je najveća online baza tekstova pesama engleskog govornog područja, a pored baze tekstova omogućava, zahvaljujući programu, da svaki korisnik ispiše tekst pesme na YouTube muzičkom spotu.

Sve što je potrebno jeste da instalirate ovaj dodatak za Chrome i da preko “Captions” na YouTube-u u realnom vremenu ubacite željeni tekst, koji se nalazi u bazi tekstova musiXmatch, u odabrani muzički spot.

Osim ove ekstenzije, potrebno je samo da YouTube-u pristupite preko Chrome-a, nakon veoma brze instalacije ovod dodatka.

Unfriend Notify for Facebook

Kao što i izgleda, ova ekstenzija za Chrome ima veze sa najpopularnijom društvenom mrežom Facebook. Zahvaljujući Unfriend Notify for Facebook možete saznati sa kim više niste prijatelj na Facebook-u, odnosno ko vas više ne prati.

Kada instalirate ovu ekstenziju dobijaćete obaveštenja svaki put kada neko klikne Unfriend ispod vaše slike na Facebook-u. Ako budete želeli da vidite sve svoje “bivše Facebook prijatelje” potrebno je da kliknete na listu prijatelja na ovoj ekstenziji, koja se nalati u gornjem desnom uglu kod Pretrage ili preko “Friends” taba) i videćete novu opciju “Lost Friends” gde se nalaze sva imena i slike “prijatelja” koji su vas “otkačili”.

Streamus

Ukoliko često slušate muziku preko YouTube-a, vaš omiljeni pretraživač Google Chrome vam omogućava da slušanje muzike podignete na sledeći nivo – i napravite svoju plejlistu.

Sve što vam je potrebno jeste da instalirate ekstenziju za Chrome koja nosi naziv Streamus, koja će se nakon instalacije nalaziti u gornjem desnom uglu pregledača, odakle ćete imati pristup muzici iz bilo kog sajta i menija Chrome-a.

Zahvaljujući Streamus-u napravićete svoj YouTube plejer i plejlistu omiljenih pesama samo uz pomoć Google Chrome pretraživača.

Instapaper

Ako ste se našli u situaciji da imate tekst pred sobom koji želite da pročitate, ali u tom momentu nemate dovoljno vremena, a ne znate na koji način da ga sačuvate i setite se gde je – onda je ova ekstenzija baš za vas!

Zahvaljujući Instapeper dodatku Chrome-u moćićete da sačuvate tekst koji vas interesuje za kasnije. Ovaj dodatak je veoma sličan Pocket aplikaciji za Android operativni sistem.

Slideplayer

Svi mi volimo da slušamo muziku dok obavljamo neke poslove za koje nam ne treba toliko koncentracije ili za koje nam je muzika potrebna – kako bismo bili inspirisani i fokusirani. Međutim, postoje i neke obaveze koje ne možemo raditi uz muziku.

Kada je potrebno da počitate nešto veoma komplikovano ili da zapamtite neki podatak na brzinu – ne možete baš da slušate muziku jer bi ona mogla da vas u potpunosti omete. Ako želite tako nešto da pročitate na internetu, odnosno na nekoj internet stranici, a muziku slušate na YouTube-u, prinuđeni ste da isključite YouTube.

Ali ako instalirate Slideplayer možete bolje da upravljate svim sadržajima koje ste pretraživali na internetu.

Zahvaljujući ovoj ekstenziji, možete da smanjite prozor YouTube videa i da ga smestite u čošak pretraživača kako bi vam bio na oku i kako biste mogli u svakom trenutku da ga prekinete ili zaustavite i opet pustite, a da pritom ne napuštate na primer veb stranicu na kojoj čitate nešto veoma bitno.

Sidenote

Sedite za računarom i pretražujete internet. Međutim, pada vam na pamet neka odlična ideja koju bi valjalo zapisati – kako ne bi nestala, ali pri ruci naravno nemate ni jednu olovku niti bilo kakav papir, a zapisivanje u Word-u i sličnim programima zahteva previše vremena i napuštanja pretraživača.

U ovakvim sličajevima dobro bi vam došao neki dodatak pretraživaču koji bi vam pomogao da zapišete beleške koje će vam nakon toga biti dostupne sve vreme dok surfujete internetom.

Srećom – vaš omiljeni pretraživač Google Chrome ima upravo takvu ekstenziju, koja se zove Sidenote i čija je instalacija veoma jednostavna.

StayFocused

Ukoliko nemate dovoljno samokontrole, nego vam je uvak potreban policajac kako ne biste gubili vreme na nebitne stvari, nego se fokusirali na svoj posao, šta god da je u pitanju – onda je ovaj dodatak za Chrome prava stvar za vas.

Naravno, ne može uvek postojati neko u vašem životu ko će proveravati da li ste “uradili domaći zadatak” i da li ste “naučili za test”. Život odraslih ne funkcioniše na taj način – nažalost sve to moramo sami. Ali Chrome je tu da nam pomogne – koliko može.

Dodatak koji se zove StayFocused – sve je već rekao. Zahvaljujući njemu možete napraviti listu “zabranjenih” sajtova koji vam oduzimaju dragoceno vreme, a vi jednostavno ne možete da im odolite. Ovaj dodatak će se pobrinuti da im ne pristupite sve dok ne uradite ono zbog čega ste zaista za tim račnarom.

1Password

Sigurno niste jedini ako imate više naloga na više društvenih mreža – zbog čega jednostavno nekad zaboravite koja lozinka je za koji nalog. Ukoliko koristite Chrome pretraživač onda imate sreće – jer postoji još jedna veoma korisna Chrome ekstenzija koja će vam pomoći u ovom problemu.

Naime, reč je dodatku pod nazivom 1Password koja će vam čuvati sve šifre na sigurnom, daleko od očiju drugih koji ne bi trebalo da znaju vaše lozinke. Osim što će vam na sigurnom čuvati šifre, daće vam i savete – odnosno predloge dugačikih i teških šifri koje niko drugi sem vas ne bi mogao nikada da sazna. Ukoliko koristite jednu jednostavnu šifru za više naloga možete se naći u velikom problemu – ako neko odluči da vam hakuje naloge.

Language Immersion

Chrome svoji dodacima omogućava veliki broj različitih funkcija koje, da ne koristite ovaj pretraživač, ne biste imali. Tako vam Chrome može pomoći i da naučite novi strani jezik, a potrebno je samo da instalirate ekstenziju pod nazivom Language Immersion.

Zahvaljujući ovom dodatku moći ćete da lako naučite strani jezik po želji. Potrebno je da instalirate ovaj dodatak, izaberete jezik koji želite da naučite, podesite koliko dobro ga poznajete za sad i nakon toga počinje edukacija.

Chrome će vam sam nasumično menjati reči na stranicama koje pretražujete u jezik koji želite da naučite kako biste malo po malo učili nove reči na novom stranom jeziku. Zanimljivo i korisno, zar ne?

29/12/2015 16:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments