Kako koristiti heštegove na tviteru

08/09/2014 08:55

Kako koristiti heštegove na tviteru

Vrlo je verovatno da ste u poslednje vreme svuda viđali heštegove (#). Tviter, gugl plus, instagram, pinterest i mnoge druge društvene mreže koriste heštegove da povežu korisnike.

Kada jedan korisnik iskoristi hešteg da pronađe određenu reč, videće sve postove koji sadrže tu određenu reč. Zaista je korisno znati kako i kada se koriste heštegovi, pogotovo danas kada društvene mreže postaju naš primarni način komunikacije.

1. Razumeti šta je hešteg

sta_je_hesteg

Iako koristan, tviter može biti i pomalo zbunjujuć, pogotovo za nove korisnike. Heštegovi su jedan od najbitnijih i najefikasnijih načina za organizaciju informacija na tviteru. Bilo ko može bilo kada da napravi hešteg, prostim kucanjem fraze u obliku “#tema” kada postuje tvit.

Na primer, ukoliko tvitujete o ovom članku, mogli biste da napišete:
“Čitam kako da koristim #hešteg na sajtu #edukacija.rs”.

Kada napravite novi hešteg, drugi korisnici tvitera mogu da koriste isti taj hešteg u svojim tvitovima da doprinesu razgovoru o toj temi. Heštegovi mogu da budu i uopšteni, a mogu biti i specifični (npr. #kakoKoristitiTviter).

2. Napravite svoj hešteg

Da biste napravili svoj hešteg, prosto ukucajte frazu ili reč kojoj prethodi znak #. Nemojte stavljati razmake između reči jer se hešteg završava kada stavite razmak. Kada kliknete na “Tweet” dugme, vaš novi tvit će se pojaviti na vašoj listi tvitova, a hešteg koji ste stavili će biti plave boje. Ukoliko kliknete na njega, bićete preusmereni na stranicu sa tim heštegom.

postojeci_hesteg

Ukoliko ste vi prvi napravili taj hešteg, vaš tvit će biti jedini na toj stranici. Svaki put kada neko iskoristi taj hešteg, njihov tvit će se dodati na tu stranicu.

3. Korišćenje postojećeg heštega u vašem tvitu

koriscenje_postojeceg_hestega

Da biste koristili postojeći hešteg u vašem tvitu, prosto treba da ga ubacite u vaš tvit u obliku “#tema”. Nakon što kliknete na dugme “Tweet”, vaš tvit će se pojaviti na listi tvitova sa tim istim heštegom. Da biste koristili heštegove kako treba, i da bi se vaši tvitovi pojavili na listi sa određenim heštegom, treba da pazite da ne napravite grešku u kucanju i da ne dodate razmak u hešteg. Međutim, velika i mala slova se mogu koristiti naizmenično i ne utiču na heštegove. Tako, na primer, možete bez problema napisati i #kakodakoristimtviter, i #KakoDaKoristimTviter, rezultat će biti isti.

4. Imajte obzira

Kada koristite heštegove, imajte u vidu to da se preporučuje korišćenje najviše dva heštega u jednom tvitu. Tviter tako savetuje zato što korišćenje više od dva heštega čini tvit manje korisnim za druge korisnike, a i zamara oči prilikom čitanja.

5. Korišćenje heštegova za pretragu

koriscenje_hestegova_za_pretragu

Kada kliknete na određeni hešteg, bićete preusmereni na stranicu sa tvitovima koji sadrže taj određeni hešteg. Blizu vrha stranice, možete da kliknete na dugme “Top” koje će prikazati tvitove koji su najviše puta retvitovani. Osim toga, u polje za pretragu možete da unesete određeni hešteg i vidite rezultate.

Pogledajte i video tutorijal o korišćenju heštegova:

08/09/2014 08:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments