Kako pronaći izvor slike na internetu

07/08/2015 16:14

Kako pronaći izvor slike na internetu

Većina fotografija koje se nalaze na internetu su zaštićene nekom vrstom autorskih prava, što znači da nisu slobodne za korišćenje.

Kako bi bili sigurni da je neka fotografija slobodna za preuzimanje i slobodno korišćenje, potrebno je da pronaći prvobitni izvor te fotografije na internetu. A ponekad se čini da je jako teško pronaći odakle potiče neka fotografija.

Kako bi proverili odakle potiče neka fotografija, potrebno je istražiti internet, a njen status zavisi od toga kako ju je autor kvalifikovao. Da bi utvrdili gde se sve neka fotografija na internetu pojavljuje morali bi pretražiti celokupan internet što je nemoguće. Zato postoje alati koji su veoma korisni.

Na ovaj način ćete lako pronaći slobodne fotografije, odnosno ispitati izvor:

Google slike

Kada u Google pretraživaču ukucate određeni pojam, odnosno opis slike koju želite da pronađete i od ponuđenih odaberete jednu, potrebno je da znate da li je ona slobodna za korišćenje. To ćete proveriti jednostavno – kliknete na fotografiju i kada se uveća sa desne strane će se pojaviti opcija Search by image, odnosno Pretraži prema slici.

google-imageOva opcija će vam omogućiti da pogledate gde se sva ta slika nalazi na internetu. Takođe, mesto na kom se nalazi na internetu možete videti kada, pri odabiru, kliknete na fotografiju i sa desne strane vidite link koji će vas odvesti na stranicu na internetu gde je iskorišćena ta slika.

Pored ovakvog načina pretraživanja interneta zbog provere izvora slike, moguće je i da fotografiju koja se već nalazi na vašem računaru proverite. U polju gde se kuca opis fotografije koju želite da pronađete putem Google Image nalazi se ikonica fotoaparata. Kada kliknete na nju pojaviće vam se opcija da sa računara odpremite fotografiju, a ukoliko imate samo link fotografije, možete i na taj način proveriti sliku.

TinEye

Sajt TinEye takođe omogućava jednostavan način da pretražite internet kako biste proverili da li je neka fotografija slobodna za korišćenje i na kojim se sve stranicama na internetu ona nalazi.

tineyeKorišćenje ove alatke je jednostavno. Postoji mogućnost da sa računara ubacite fotografiju koju želite da proverite ili da kopiranjem linka neke slike vidite gde se sve ona nalazi na internetu.

TinEye će vam odmah, nakon što ubacite sliku (ili link) i kliknete na pretragu, pokazati broj stranica na kojima se određena fotografija nalazi, ali imaćete i mogućnost da otvorite i te stranice i pogledate.

07/08/2015 16:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments