5 načina za brže kucanje na pametnom telefonu

27/04/2016 09:17

5 načina za brže kucanje na pametnom telefonu

Za one koji nisu odrasli uz pametne telefone, kucanje na tač tastaturi zna da bude prilično iscrpljujuće. Međutim, postoje neki trikovi koje možete iskoristiti da brže kucate na tač tastaturi.

Ovi trikovi se mogu primeniti na bilo koji pametni telefon sa tač tastaturom, bilo da je to iPhone, AndroidWindows ili BlackBerry.

Dva palca ili jedan kažiprst

Otkrijte koji položaj prstiju vam najviše odgovara za kucanje. Možda vam više odgovara da držite telefon u obe ruke i koristite palac da kucate jer tako dobijate na brzini kucajući pomoću dva prsta istovremeno. Ipak, većina ljudi drži telefon u jednoj ruci i koristi samo kažiprst druge ruke za kucanje poruka.

Ne možemo insistirati na tome da je bilo koja od ove dve metode bolja jer sve zavisi od osobe do osobe. Kucanje sa dva palca je definitivno brže, ali kucanjem jednim prstom se pravi manje grešaka.

Takođe morate uzeti u obzir i to kako je vaš telefon okrenut. Ukoliko ga postavite vodoravno, mnogo će bolje biti da koristite dva prsta, dok je kucanje jednim prstom bolje ukoliko ga postavite uspravno jer ne morate mnogo da pomerate prst.

Automatsko ispravljanje i predviđanje reči

Da li ste znali da vaš pametni telefon ume da ispravlja reči koje ste neispravno napisali?

Ova opcija je izuzetno korisna za one koji se odluče na brže kucanje prilikom kojeg se neizbežno nađe po koja greška. Ako promašite jedno ili dva slova, automatsko ispravljanje će rešiti ovaj problem. Naravno, zavisno od toga koji telefon imate i koju tastaturu koristite, moguće je da ćete prvo morati da omogućite tu opciju u podešavanjima.

Vaša tastatura čak može i predviteti šta ćete iskucati. Možete početi da kucate, a zatim pritisnuti jednu od predviđenih reči koju vam tastatura automatski izbaci kako biste uštedeli vreme.

Ukoliko vam integrisano automatsko ispravljanje ne odgovara, možete probati i neku od aplikacija koje rade to isto.

Glasovno kucanje

Ovo možda zvuči kao varanje, ali je svakako dobar trik. Umesto da kucate sve na tastaturi, možete iskoristiti opciju svog pametnog telefona za glasovno kucanje. Reči koje izgovorite će biti konvertovane u tekst kao da ih pišete. Naravno, prepoznavanje govora možda neće biti najtačnije tako da ćete morati da se potrudite da izgovarate reči što jasnije.

Glasovno kucanje možete uključiti tako što ćete pritisnuti ikonicu sa mikrofonom na tastaturi. Zatim kažite ono što želite da napišete i tekst će se sam napisati.

Svajpovanje

Svajpovanje je nešto što se pojavilo sa android telefonima, a što se sada proširilo na sve tastature koje rade na tač. Naime, u pitanju je opcija da kada kucate povezujete slova tako što ćete pomerati prst od slova do slova. Na primer, ako želite da napišete pas, stavićete prst na slovo „p“, pa ga pomeriti do slova „a“, onda do „s“ i podići prst. Eto, na taj način svajpovanjem možete pisati čitave rečenice.

Neki telefoni imaju integrisanu aplikaciju koja omogućava ovu opciju, dok se kod drugih mora instalirati posebna aplikacija za to.

Tekstualne prečice

Tekstualne prečice mogu da ubrzaju kucanje, naročito kada treba da iskucate neku kratku poruku, uobičajenu frazu ili nešto slično. Međutim, ovo rešenje možete iskoristiti i za brže ukucavanje mejl adrese ili sličnih podataka koje često ukucavate na internetu.

Ove tekstualne prečice obično morate da namestite sami, a vaš telefon će zatim automatski prepoznavati te prečice i zamenjivati ih punim rečenicama.

Nadamo se da će vam ovi trikovi pomoći da ubrzate svoje kucanje.

27/04/2016 09:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments