Kako da trajno izbrišete svoj fejsbuk nalog

08/09/2014 13:32

Kako da trajno izbrišete svoj fejsbuk nalog

Ukoliko ste odlučili da završite sa fejsbukom, niste jedini – poslednjih par godina, sve veći broj korisnika se odlučuje da obriše svoj nalog.

Međutim, proces potpunog i trajnog brisanja vašeg naloga je sve, samo ne prosto. Da biste saznali kako da sačuvate sve podatke koji su vam potrebni, a zatim i obrišete vaš nalog, pročitajte ovaj članak.

1. Ulogujte se na svoj nalog

prvi_korak_brisanje_naloga_na_fejsbuku

Ne možete da obrišete svoj fejsbuk nalog, a da se prvo ne ulogujete. U suprotnom bi zlonamerni ljudi mogli vrlo lako da obrišu tuđe naloge na fejsbuku.

Neki korisnici se odluče da obrišu svoj nalog iz tog razloga što su zaboravili svoje podatke za prijavljivanje. U tom slučaju, treba da kliknete na “Can’t log in?” link i da pratite uputstva da biste povratili svoje informacije za prijavljivanje.

2. Sačuvajte podatke koji su vam potrebni

drugi_korak_brisanje_naloga_na_fejsbuku

Pre nego što obrišete svoj nalog, sačuvajte sve podatke koji vam mogu zatrebati kasnije. To mogu biti fotografije, kontakt informacije, lični sadržaj sa profila i slično. Kada obrišete nalog, nećete više imati pristup ovim informacijama, pa bi sada trebalo da napravite kopiju.

Ukoliko želite da sačuvate samo par stvari, to možete uraditi i ručno – na primer, možete kopirati određeni tekst u word dokument ili sačuvati slike koje vam trebaju pomoću “Download” opcije.

Ipak, ukoliko želite da sačuvate dosta podataka, ili niste sigurni šta vam je potrebno, možete da skinete kopiju svih vaših podataka. Ovo možete da uradite u meniju za podešavanja. Na vašoj početnoj stranici, u gornjem desnom uglu kliknite na trougao, a zatim na podešavanja u padajućem meniju. U meniju za podešavanja, kliknite na “Download a copy of your Facebook data“.

3. Obrišite sve što mislite da treba

treci_korak_brisanje_naloga_na_fejsbuku

Možda biste želeli da obrišete neke komentare koje ste ostavili, pogotovo ako uključuju lične informacije. Brisanje naloga se ne dešava odmah, već prolazi kroz period od 14 dana, i tek tada se briše. Zato, ukoliko želite da neke stvari obrišete odmah, uradite to ručno. Dosta toga se može obrisati preko opcije Activity Log.

Imajte u vidu da se neke stvari ne mogu obrisati, na primer poruke koje ste slali – ali sada će umesto vašeg imena stajati “Facebook User”, a umesto vaše slike silueta.

4. Idite na “Delete Account” stranicu

cetvrti_korak_brisanje_naloga_na_fejsbuku

Ova stranica, koja vam omogućava da obrišete vaš nalog, ne pronalazi se lako. Ne možete joj pristupiti sa fejsbuka kao bilo kojoj drugoj stranici. Morate da je potražite preko search opcije ili u Help stranici (facebook.com/help). Treća opcija je da kliknete ovaj link. Kliknite “Delete My Account” dugme da započnete proces brisanja naloga.

5. Unesite svoju šifru i CAPTCHA sadržaj

peti_korak_brisanje_naloga_na_fejsbuku

U prozoru koji se pojavi, unesite svoju šifru i CAPTCHA sadržaj. Nakon što ih unesete, pritisnite OK.

6. Sačekajte 14 dana

sesti_korak_brisanje_naloga_na_fejsbuku

Nakon što završite sve korake, vaš nalog će biti deaktiviran. To znači da će vaša vremenska linija nestati sa sajta i drugi korisnici više neće moći da vas potraže. Međutim, vaš nalog će biti trajno izbrisan tek za 14 dana. Tokom ovog perioda, moći ćete da se predomislite i otkažete brisanje vašeg naloga. Ukoliko to ne uradite i 14 dana prođe, više nećete moći da povratite vaš nalog.

Pogledajte i video kako da deaktivirate ili obrišete svoj nalog:

08/09/2014 13:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments