Kako da očistite laptop od prašine

10/09/2014 06:48

Kako da očistite laptop od prašine

Kada ste poslednji put očistili svoj laptop od prašine? Ako je odgovor “nikad”, ili se ne sećate kada, definitivno je vreme za čišćenje.

Prašina ulazi u laptop čak i ako samo stoji na stolu, a pogotovo se nakuplja u ventilatoru. Zbog toga se on češće uključuje, što može da dovede do pregrevanja. Ukoliko dozvolite laptopu da se pregreje, potpisali ste mu smrtnu kaznu.

Ovde možete da pronađete uputstvo korak po korak kako da očistite svoj laptop. Naravno, neke stvari će se razlikovati od modela do modela. Najbolje bi bilo da nađete priručnik ukoliko su vam potrebna dodatna uputstva.

Ako se ne osećate dovoljno sigurno da sami očistite svoj laptop, najbolje bi bilo da ga odnesete u servis koji pruža tu uslugu. Ako, pak, želite sami da pokušate, nastavite sa čitanjem ovog članka.

1. Isključite laptop iz struje i ugasite ga. Ukoliko imate neke uređaje povezane, i njih treba da uklonite. Izvadite bateriju iz laptopa da se ne ošteti i da ne dođe do električnog šoka.

2. Možete da koristite kompresovani vazduh da očistite prašinu i mrvice iz tastature. Nakon toga mekom četkom ili odgovarajućim nastavkom za usisivač prebrišite tastaturu da pokupite preostalu prljavštinu.

Kompresovani vazduh u spreju

Kompresovani vazduh u spreju

3. Ukoliko vam se i dalje čini da je laptop prljav, možete da iskoristite vlažne pamučne štapiće da obrišete prostor između tipki. Za ostatak možete da nabavite maramice za čišćenje elektronike i prebrišete laptop njima.

4. Da biste očistili ekran, možete kod kuće da napravite odgovarajući rastvor. Stavlja se jednaka količina destilovane vode i razblažene sirćetne kiseline (obično, belo sirće). Nemojte rastvor nanositi na ekran, već bi najbolje bilo da njime ovlažite krpu i njom prebrišete ekran.

5. Okrenite laptop naopačke i potražite izduvni ventil koji je prekriven zaštitnom pločom. Ako odšrafite ovu ploču i skinete je, videćete ventilator. Ukoliko se na vašem modelu ovo razlikuje, pogledajte kako da dođete do ventilatora. Ukoliko to nije moguće bez rastavljanja, najbolje bi bilo da ga odnesete u servis.

Zaprljan ventilator

Zaprljan ventilator

Ventilator se najbolje čisti kompresovanim vazduhom. Ovo bi najbolje bilo da uradite napolju, jer će prašina da se razleti. Kompresovani vazduh izduvavajte u više kratkih navrata i nežno, jer jači udar vazduha može da ošteti unutrašnje komponente laptopa.

6. Da biste očistili ulaze na laptopu, isto možete da koristite pamučne štapiće za uši, a zatim kompresovani vazduh. I zapamtite, jak udar vazduha može da ošteti laptop.

Kada završite sa čišćenjem, vratite zaštitnu ploču i bateriju. Sada možete da koristite vaš laptop bez straha od pregrevanja. Laptop bi trebalo čistiti svakih par meseci da bi radio kako treba.

10/09/2014 06:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments