Kako treba da sušite veš u zatvorenom prostoru da biste izbegli pojavu buđi

09/11/2021 20:22

Kako treba da sušite veš u zatvorenom prostoru da biste izbegli pojavu buđi

Sušenje veša u zatvorenom prostoru zimi, bez mašine za sušenje veša, rizična je praksa, ali ne mora tako da bude. Evo kako da izbegnete buđ kada sušite veš.

Pošto su kišni i hladni dani pred nama, sušenje veša u zatvorenom prostoru može predstavljati teškoću kada nemate mašinu za sušenje veša. Ostavljanje odeće da se suši na hladnom nije baš efikasno i može izazvati širenje i razvoj buđi.

Šef dizajna kompanije za proizvodnju peškira i posteljine Christi, Lusi Akrojd, rekla je: „Treba tačno znati kako da sušimo posteljinu u zatvorenom prostoru, a da pritom postignemo onaj prijatan osećaj upravo opranog veša.

Uzimajući u obzir studiju koja otkriva da kačenje mokrih predmeta po radijatorima može podstaći buđ da napreduje, što dovodi do gljivičnog stanja zvanog aspergiloza, definitivno je vredno preispitati svoje mogućnosti sušenja pre nego što uđemo u zimske mesece.

Stalci za provetravanje odeće su očigledan izbor kada je u pitanju sušenje posteljine u zatvorenom prostoru, ali šta se dešava ako vam je posteljina jednostavno prevelika za to?“

Da bi odgovorila na uobičajene dileme u vezi sa sušenjem, Lusi je objasnila kako efikasno i temeljno sušiti prekrivače, čaršave i jastučnice.

Perite i sušite početkom dana

Kao deo vašeg nedeljnog rituala pranja, izaberite dan u nedelji koji će vam omogućiti da iskoristite pune kapacitete koje vam pruža vaš dom.

Preporuka je da ujutru prvo operete posteljinu i ostavite da se čaršavi osuše tokom dana, pre nego što ih savijete i odložite uveče.

Evo šta kažu stručnjaci: „Imajte na umu da što je veći broj niti, to će duže biti potrebno da se stvar osuši, tako da to može uticati na na odluku gde da okačite svoje vlažno rublje.

Ako uputstvo za pranje posteljine to dozvoljava, dodatno centrifugirajte svoj veš u mašini za pranje veša, pre nego što ga izvadite.

Zatim, osušite posteljinu u sobama s obilnim protokom vazduha i na mestima koja se ne koriste toliko kao neka druga u kući.“

Prevucite svoje čaršave preko gelendera

Ako imate stepenice, koristite ogradu za sušenje posteljine.

Čim se vaš ciklus pranja završi, izvadite čaršave i dobro ih protresite kako biste smanjili gužvanje i stvaranje nabora.

Najbolji način da osušite posteljinu u zatvorenom prostoru je da težite velikoj površini, kako biste omogućili tkanini da u potpunosti diše.

Ako ste u mogućnosti, raširite svoje vlažne čaršave preko ograde na stepeništu, tako da možete da iskoristite njegovu celu dužinu da ih osušite u ravnom i uspravnom položaju.

Prođite rukom po presavijenoj ivici tkanine na gelenderu, da biste bili sigurni da je glatka i da nije skupljena.

Iskoristite svoja vrata i stubove za zavese

Osim što koristite ogradu na stepeništu za širenje posteljine, potražite druge visoke predmete u svom domu, kao što su stubovi za zavese ili vrata.

Stalci za sušenje veša su savršeni za sušenje manjih predmeta za posteljinu kao što su jastučnice.

Međutim, ako nemate dovoljno velike stalke za posteljinu, unutrašnja vrata su pogodniji način za sušenje većih predmeta kao što su prekrivači, čaršavi ili navlake za jorgane.

Držite vrata otvorena dok se predmet suši kako biste omogućili maksimalan protok vazduha i sprečili da se posteljina ošteti.

Ako stavljate predmet preko vrata, uverite se da je gornja ivica čista i bez prašine, da ne biste zaprljali vaš čist veš.

U zavisnosti od rasporeda u sobi, možete čak koristiti vešalice s kopčama da pričvrstite posteljinu i razvučete je između okvira vrata ili visokog komada nameštaja, kako biste joj omogućili da se osuši u ravnom položaju.

Ova tehnika najbolje funkcioniše u velikoj prostoriji koja se retko koristi, poput spavaće sobe za goste.

Ne pokrivajte grejalice mokrim predmetima

Ako nemate mašinu za sušenje veša, verovatno ste nekada koristili grejalice da biste sušili rublje.

Međutim, Antonio Dengra, generalni direktor kompanije za električno grejanje, Rointe, upozorava: „Sušenje odeće na električnim grejalicama nije preporučljivo sa bezbednosne tačke gledišta jer predstavlja potencijalni rizik od požara.

Prekrivanje radijatora vlažnom tkaninom takođe može izazvati nakupljanje neželjene kondenzacije, što dovodi do stvaramka vlage ili buđi.

Korišćenje grejalica za sušenje posteljine ili odeće, može imati negativan uticaj na vaše račune za grejanje, jer ne dozvoljava pravilnu cirkulaciju vazduha, tako da će vašoj kući biti potrebno više vremena da dostigne željenu temperaturu i samim tim će se povećati potrošnja.“

Umesto da stavljate veš direktno na radijator, potražite druge zgodne, tople tačke u svojoj kući.

Držite svoj dom dobro provetrenim

Ventilacija je ključna za izbegavanje stvaranja buđi na vašem vešu.

Adam Pavson, šef digitalnog sektora u Safestyleu, rekao je: „Kondenzaciju u suštini čine vodene kapljice koje se formiraju kada se topao vlažan vazduh susreće s hladnom površinom.

Važno je zapamtiti da je to uobičajena pojava i da ne znači nužno da postoji problem s vašim prozorima, ali ako se ne sprečava efikasno, može se razviti u opasan obrazac.

Ako vaš dom pati od kondenzacije, vlage ili buđi, najbolje što možete da uradite je da pokušate da poboljšate unutrašnju ventilaciju.

Pokušajte da redovno otvarate prozore kako biste omogućili slobodno kretanje vazduha i dozvolili da vlažan vazduh izađe iz prostorija.

Sistemi za ventilaciju kao što su ventilatori za izvlačenje takođe mogu značajno da pomognu u smanjenju kondenzacije u vašem domu.

Ispeglajte svoje čaršave

Niko ne voli krute čaršave, a srećom postoji način da ih očuvate svežim uz hotelsku završnicu.

Naravno, treba redovno održavati ličnu higijenu i redovno menjati posteljinu. Preporuka je da se ona menja jednom nedeljno.

Takođe je veoma važno da peglate čaršave odmah nakon što ih osušite kako biste im pružili poznat “hotelski” osećaj.

Ako je posteljina visokog kvaliteta, peglanje ne bi trebalo dugo da traje, ali sve se na kraju isplati kada se kasnije uvučete u nju.

09/11/2021 20:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments