Kako da stvarno obrišete podatke sa telefona

24/11/2014 16:21

Kako da stvarno obrišete podatke sa telefona

Već je u nekoliko prilika dokazano da je moguće povratiti lične podatke vlasnika čak i nakon vraćanja telefona na fabrička podešavanja. Zato se nameće pitanje – kako ih stvarno obrisati?

Ukoliko ste kupili novi telefon i želite svoj stari da prodate ili poklonite, prvo ćete obrisati sve lične podatke sa njega, poput broja kreditne kartice, fotografija, imejlova, SMS poruka i sličnih podataka.

Većina korisnika misli da se opcijom “Factory Reset” sa telefona brišu svi podaci, ali to nije tačno. Ova opcija te podatke samo smešta na određeni deo memorije odakle im je ponovo moguće pristupiti. To znači da podaci nisu zapravo obrisani i novi vlasnik ih može (zlo)upotrebiti ukoliko je dovoljno snalažljiv.

Razna istraživanja pokazala su da je moguće vratiti fotografije, SMS poruke, kontakte i razne druge datoteke nakon resetovanja telefona na fabrička podešavanja. Moguće je čak i videti koja mesta smo posetili uz pomoć GPS ili GSM koordinata.

Ipak, nije sve tako crno – moguće je trajno obrisati podatke sa telefona. Pre nego što prodate ili poklonite nekome telefon, uradite ovih par stvari da vas kasnije ne bi dočekala neprijatna iznenađenja.

1. Korak

Koristite enkripciju na vašem telefonu. Svi noviji telefoni imaju ovu opciju, a ona predstavlja zaštitu podataka. Možete postaviti šifru kojom će se sadržaj sa vašeg telefona dekriptovati.

2. Korak

Vratite telefon na fabrička podešavanja. Ovim ćete operativnom sistemu telefona dati do znanja da se na memoriju telefona mogu upisivati novi podaci.

3. Korak

Popunite internu memoriju telefona visoko-kompresovanim materijalom – na primer filmovima.

4.Korak

Ponovo vratite telefon na fabrička podešavanja.

5. Korak

Ponovite prva četiri koraka dva ili tri puta i tada ćete se osigurati da 99,9% korisnika neće moći da pristupi vašim podacima.

Ukoliko smatrate da je ovo previše posla, ili niste sigurni kako treba to da uradite, postoje i ljudi koji se time bave, pa možete potražiti njihovu pomoć.

Izvor: Mondo.rs

24/11/2014 16:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments