Kako najbolje iskoristiti kameru na vašem smartfonu

10/09/2014 11:50

Kako najbolje iskoristiti kameru na vašem smartfonu

Kamere na smartfonima su danas skoro isto složene i pune opcija kao i kompaktne kamere, što ih čini komplikovanim za neke korisnike.

Zato vam donosimo nekoliko saveta kako najbolje da iskoristite kameru vašeg smartfona.

High Dynamic Range (HDR)

Većina smartfona danas ima opciju koja se zove HDR, što je skraćenica za High Dynamic Range.
Kada napravite HDR fotografiju, vaša kamera zapravo napravi tri fotografije sa različitim ekspozicijama – niskom, standardnom, i visokom ekspozicijom. Zatim, vaš telefon spoji te tri fotografije da stvori jednu kompozitnu sliku izuzetne oštrine i koja je slična onome što ljudsko oko vidi.

Kada da koristite HDR?

HDR je najbolje korisiti kada slikate pejzaže (primetićete više detalja kao i realnije boje), i kada pravite fotografije na direktnom suncu. Na primer, kada se sunce nalazi iza stvari koju želite da fotografišete.

Kada da izbegavate korišćenje HDR-a?

HDR izbegavajte kada slikate predmete u pokretu, jer će rezultovati zamućenom slikom. Takođe, izbegavajte da slikate portrete u HDR modu. Imajte u vidu da će biti dosta više detalja, a to uključuje i sve bore na licu i druge nedostatke.

Razni načini za slikanje

Kamera na telefonu Galaxy S4

Kamera na telefonu Galaxy S4

Pritiskanje dugmeta za slikanje na displeju nije jedini način da napravite fotografiju. Ukoliko želite stabilnije fotografisanje, ili malo fleksibilnosti, postoje i drugi načini za fotografisanje.
Na ajfonu i androidima možete da koristite dugme za pojačavanje da biste napravili fotografiju. Takođe, možete da koristite i dugme na slušalicama za istu svrhu.

Na određenim android telefonima, poput Samsung Galaxy S4 ili LG G Flex možete da koristite glasovnu komandu “Cheese” (čiz) da biste napravili fotografiju.

Kontinuirano slikanje (Burst mod)

Kada je u pitanju slikanje dece, ljubimaca, ili sportskih događaja sa dosta pokreta, burst mod je ono što vam je potrebno da biste napravili čistu sliku.

Na ajfonu: pritisnite i držite dugme za slikanje koliko god želite. Na indikatoru za broj slika je naznačeno koliko ste fotografija napravili. Kada završite, sve fotografije će biti sačuvane u jednoj grupi iz koje možete da odaberete koje ćete da sačuvate.

Na androidima: Zavisi od modela do modela. Treba prvo izabrati “Burst mode” u opcijama, a zatim možete da držite pritisnuto dugme za slikanje. Kamera će tada napraviti 20 uzastopnih fotografija.

Zaključavanje fokusa/ekspozicije

Do sada već verovatno znate da pritiskom na ekran podešavate ekspoziciju i fokus kamere. Ali u trenutku kada dođe do nekog pokreta ispred kamere, ta podešavanja se gube. Da biste naterali telefon da zadrži podešenu ekspoziciju i fokus, treba da pritisnete ekran i držite dok se podešavanje ne zaključa. Sada će ono ostati isto čak i ako se pomerate, okrenete i slično.

10/09/2014 11:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments