Kako da zapamtite ogromnu količinu informacija za kratko vreme?

13/10/2014 12:16

Kako da zapamtite ogromnu količinu informacija za kratko vreme?

Nelson Delis je trostruki šampion u Američkoj igri pamćenja – on može da recituje strofe sedam pesama nakon samo jednog čitanja, da se seti liste od 1.500 cifara, kao i da zapamti 193 imena za samo 15 minuta.

Kada su ga upitali koja je njegova tajna, on je odgovorio – vežbanje. Naime, Nelson tvrdi da bilo ko može da istrenira svoje pamćenje do iste granice jer svi mi posedujemo isti mozak – smo nam je “softver” drugačiji – on svoj ažurira redovno.

Kada kaže da ažurira svoj “softver”, pod time podrazumeva svakodnevno treniranje svog pamćenja. Isto kao što moramo da vežbamo da bismo bili u formi, tako i mozak moramo da treniramo da bi on ostao oštar.

Nelson kaže da svaki dan trenira tako što pamti sedam špilova karata, pamti dugačak spisak nasumičnih reči – brojeva, imena i slično, a i pamti poeziju i recituje je. Nakon što mozak istrenirate, više nikad nećete zaboraviti spisak stvari za prodavnicu ili nečije ime.

Jedna bitna stvar zbog koje treba trenirati pamćenje jeste sprečavanje demencije, ili njeno usporavanje. Nelson je počeo da obraća pažnju na svoje pamćenje kad je njegova baka obolela od Alchajmerove bolesti. Nakon što je ona preminula, on se zakleo da će svoj mozak zaštititi od ove bolesti svakodnevnim vežbanjem pamćenja.

Tako je Nelson postao šampion Amerike u pamćenju, a na Svetskom prvenstvu osvojio je sedmo mesto.

Ključna stvar kod pamćenja jeste da stvari učinite nezaboravnim – povežete je sa nečim odvartnim, zabavnim ili bizarnim – samo da bude drugačije i da se lako pamti. On je otkrio da se imena najlakše pamte tako što ih zamislimo kao nešto na šta podsećaju – na primer, ime Elizabeta biste lako zapamtili zamišljanjem kraljice Elizabete kako sedi na tronu, a ime Jasmina zamišljanjem cveta jasmina.

Što se tiče spiska za prodavnicu – ako vam treba teletina, mleko, vlažne maramice i čokolada – zamislite kravu koja skida šminku dok je muze farmer, koji se nagradi čokoladom za dobro obavljen posao. Što je priča bizarnija to ćete je lakše zapamtiti.

Izvor: 24sata

13/10/2014 12:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments