Brži Wi-Fi uz nekoliko trikova

04/09/2015 15:43

Brži Wi-Fi uz nekoliko trikova

Wi-Fi ruter emituje radiotalase koji su veoma kratki, zbog čega može biti znatno slabiji signal na mestima udaljenijim od rutera.

Kako biste na najbolji način iskoristili sve prednosti i mogućnosti koje pruža Wi-Fi ruter i postigli što veću pokrivenost Wi-Fi signalom, potrebno je da se poslužite ovim “trikovima”.

Uz pomoć nekoliko saveta, možete imati i brži i bolji Wi-Fi signal:

Ruter na sredini kuće

Kako biste obezbedili što veću pokrivenost prostora Wi-Fi signalom, potrebno je da postavite ruter na sredinu sobe, kuće ili stola. Na ovaj način možete biti sigurni da će signal doći do većeg dela prostorije u kojoj želite da imate internet.

Veoma je važno da ruter ne bude okružen zidovima koji “brane” signalu da dođe do ostatka prostorije ili kuće. Potrudite se da bude na što otvorenijem prostoru i signal će se širiti istom jačinom u svim pravcima.

Izdignite ruter od zemlje

Osim što je bitno da ruter ne bude okružen zidovima, bitno je i da ne bude na podu. Odignite ruter od zemlje zbog toga što većina rutera emituje signal na dole.

Ukoliko ruter bude stojao na nekom višem mestu veće su šanse da neće “protraćiti” signal koji emituje, jer vam sigurno nije potrebno da imate internet u podrumu ili na spratu ispod. Na nekoj određenoj visini ruter će biti funkcionalniji jer će biti udaljen od betona ili sličnog materijala koji “guta” signal bez potrebe.

Udaljite ruter od ostale elektronike

Nemojte držati ruter u neposrednoj blizini ostale elektronike. Uređaji kao što su televizor, računar, mikrotalasna ometaju signal koji emituje ruter i na taj način šteti kvalitetu signala.

Antene rutera okrenite u različitim pravcima

Ruteri najčešće imaju dva antene, pa se potrudite da iskoristite tu prednost. Najbolje bi bilo da jednu antenu postavite horizontalno a drugu vertikalno.

Uređaji koji koriste signal koji šalje ruter bolje će raditi ukoliko je njihova antena paralelna sa antenom rutera. Većina laptopova ima Wi-Fi antenu ugrađenu horizontalno, dok je kod mobilnih telefona drugačije, odnosno zavisi od toga kako ga držite dok ga koristite.

Ukoliko su antene rutera okrenute u različitim pravcima veće su šanse da će biti bolji signal svim uređajima koji ga koriste.

Proverite brzinu interneta

Ukoliko želite da proverite da li svi ovi trikovi “rade”, uvek možete izmeriti brzinu interneta. Za ovo služe različite aplikacije koje se mogu koristiti zahvaljujući pametnim telefonima, a među njima je najpopularnija Speedtest.

Mereći brzinu interneta možete proveriti i da li je sve u redu sa Wi-Fi signalom, pogovoto ukoliko sumanjate u neke neispravnosti.

Pogledajte kako radi ruter i kako ovi saveti utiču na njegovu efikasnost:

04/09/2015 15:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments