Saveti za bolju pokrivenost WiFi signalom

23/03/2015 13:42

Saveti za bolju pokrivenost WiFi signalom

Bežične mreže su znatno unapređene poslednjih godina. Brzine se mogu uporediti sa brzinama kod žičanih mreža, a u nekim slučajevima su i bolje nego kod žičanih.

U praksi se često dešava da, uprkos dosadašnjem razvoju bežičnih mreža, brzina zavisi od blizine uređaja ruteru. To znači da ćete imati veoma slabu ili nikakvu internet vezu ukoliko se nalazite u suprotnom delu kuće od dela gde se nalazi ruter. Sledećih pet koraka mogu pomoći u rešavanju ovog problema.

Korak 1. Odaberite odgovarajući mrežni standard

Postoji pet mrežnih standarda: 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n i 802.11ac. Možete se odlučiti za bilo koji od njih, ali imajte na umu da:

  • 802.11a se najčešće koristi za velike korporativne mreže,
  • 802.11b ne iziskuje velike troškove, ali podrazumeva malu maksimalnu brzinu (11 Mbps), a  postoji i šansa da razni kućni aparati prave smetnje,
  • 802.11g kombinuje najbolje osobine standarda 802.11a i 802.11b. Kompatibilan je sa svim uređajima koji koriste prethodno pomenute standarde, a maksimalna brzina je 54 Mbps, što je sasvim prihvatljivo za privatne potrebe,
  • 802.11n odnedavno podrazumeva maksimalnu brzinu od 600 Mbps. N ruteri se još uvek smatraju novim, pa se mogu javiti problemi prilikom korišćenja kod uređaja podešenih za rad u skladu sa standardima 802.11b/g,
  • 802.11ac teoretski podržava maksimalnu brzinu od 1,3 (Gbps).

Koji god standard da odaberete, potrudite se da sva oprema koji imate (kompjuter, ruter, itd) bude podešena za isti standard.

Korak 2. Projektujte svoju mrežu

Sledeće što treba da uradite je da odlučite koliku površinu kuće želite da pokrijete bežičnim signalom. Isto tako, važno je da odlučite gde ćete postaviti svoju opremu. Ovde obratite pažnju na dimenzije vašeg doma, kao i na materijal od kog je kuća sagrađena. Na primer, zidovi od cigle i betona zahtevaju drugačije projektovanu mrežu nego kuća od drveta. Neka vaš plan podrazumeva kupovinu jednog rutera, kao i najmanje jednog pojačivača signala, u zavisnosti od dimenzija vaše kuće. Ukoliko je površina vaše kuće manja od  100 m2, sam ruter će biti dovoljan. Za postavljanje opreme bi trebalo da izaberete centralnu poziciju. Ruter treba da bude na pristupačnoj udaljenosti od modema, kao i od pojačivača koji treba da obezbedi bolju pokrivenost prostora signalom.

Korak 3. Nabavite potrebnu opremu

Mnogo je proizvoda na tržištu namenjenih bežičnim mrežama, a biranje u moru takvih proizvoda vas lako može zamoriti. Cisco, Netgear i Alfa su samo neka od brojnih imena iz ove oblasti i ne postoji idealan način da odaberete uređaj. Sve u svemu, ne bi trebalo previše da brinete dokle god se držite jednog mrežnog standarda.

Ukoliko želite kvalitetan signal koji pokriva celu kuću, onda bi trebalo da uzmete u obzir i kvalitetniju opremu. U slučaju da živite u manjem stanu, i jeftiniji ruter će vam dobro služiti, a pojačivač vam verovatno neće biti potreban. Naravno, u odabiru uređaja značajnu ulogu igra i raspoloživi budžet – kol’ko para, tol’ko muzike.

Korak 4. Povežite svoju mrežu

Instalacija je najjednostavniji deo posla. Isključite svoj modem, priključite svoj novi ruter koristeći odgovarajući ulaz, a zatim ga povežite i sa računarom. Pokrenite računar i sačekajte da vam se na ekranu prikažu instrukcije za podešavanje rutera. To će trajati nekoliko minuta, a kad vidite zelenu lampicu na ruteru, znajte da je sve spremno.

Instaliranje pojačivača podrazumeva, takoreći, isti proces, ali pre nego što ga postavite na željeno mesto (na primer, drugi sprat kuće ili podrum) proverite da li je uređaj vidljiv na vašoj mreži. To možete uraditi tako što ćete uređaj uneti u istu prostoriju gde je i ruter i uključiti ga. Čim su se uređaji međusobno prepoznali i čim ste instalirali program koji će im omogućiti međusobnu komunikaciju, pojačivač možete preneti na željeno mesto.

Korak 5. Zaštitite svoju mrežu

Nemojte napraviti početničku grešku i okrenuti leđa odmah pošto ste instalirali ruter. Bilo ko se može povezati na nezaštićenu mrežu, a to dalje vodi smanjenju protoka i potencijalnoj krađi dokumenata. Da biste zaštitili svoju mrežu, potrebno je da kao administrator pristupite podešavanjima za ruter. To možete da učinite koristeći softver koji ste dobili uz ruter ili prijavljivanjem na svoj profil na veb-sajtu proizvođača rutera. Informacija o veb-sajtu se nalazi u uputstvu za korišćenje, koje ste dobili uz ruter.

Pratite instrukcije prikazane na ekranu, postavite željenu lozinku – tako vam boga, nemojte da vam lozinka bude password – i to je to.

Sada imate mrežu koja pokriva ceo vaš dom, a ako ste sve dobro uradili, i dvorište.

23/03/2015 13:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments