Napravite sami pastu za zube

21/09/2016 10:53

Napravite sami pastu za zube

Koliko je važna redovna oralna higijena i pranje zuba, toliko je važno i čime i kako peremo zube – a na tržištu se nalazi bezbroj različitih vrsti pasta za zube.

Iako postoje paste za sve probleme koje možemo imati sa zubima, desnima i slično, sve one se sastoje od nekih sastojaka koji i nisu toliko dobri za zdravlje usne duplje.

Upravo zato je najbolje napraviti pastu za zube u svojoj kući – gde sigurno već sada imate (skoro) sve sastojke koji su vam potrebni za najzdraviju i najsigurniju pastu za zube koju može koristiti cela vaša porodica.

Stomatolozi i drugi stručnjaci širom sveta u poslednjih nekoliko godina napominju koliko je fluor koji se nalazi u pasti za zube štetan po naše zdravlje, a s obzirom na to da na tržištu (gotovo da) ne postoji pasta bez ovog sastojka – potrebno je okrenuti se alternativnom rešenju.

Potrebni sastojci za pastu za zube

Ako želite da pastu za zube napravite kod kuće kako biste bili sigurni da će ona biti bezbedna za vas i članove vašeg domaćinstva, potrebno je da imate sledeće sastojke:

  • kokosovo ulje – 1 kašičica
  • eterično ulje mente (nane) – nekoliko kapi
  • soda bikarbona – 1 kašičica
  • listići nane i stevija po ukusu

Način pripreme domaće paste za zube

Pomešajte kokosobo ulje sa sodom bikarbonom i isitnjenim listovima nane, zatim dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja nane i malo stevije – prirodnog zaslađivača (odličan za pravljenje paste koja će se svideti i deci).

Kada sve sastojke dobro promešate sipajte ih u staklenu teglicu – posebno za svakog člana porodice. S obzirom na to da se u pasti nalaze sastojci koji se ne kvare – ne morate pastu držati u frižideru.

21/09/2016 10:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments