Ofarbajte jaja prirodnim bojama

28/04/2016 14:37

Ofarbajte jaja prirodnim bojama

Sigurno ste se nekada pitali kako su ljudi farbali jaja dok nije bilo hemijskih farbi. Odgovor je sasvim prost, koristili su boju iz biljaka. Iz svake biljke možete dobiti neku boju kojom možete ofarbati jaja bez kupovine prehrambenih hemijskih boja.

jaja3

Evo kako da dobijete te boje:

Crvena

Crvenu boju možete dobiti iz cvekle. Izrendajte 2-3 korena cvekle i prokuvajte u litri vode, a zatim ostavite da se kuva na laganoj vatri oko pola sata. Ukoliko želite tamniju nijansu crvene, možete kuvati ljuske crnog luka 10 minuta i dodati kašiku sirćeta koje je jako važno za fiksiranje boje.

Narandžasta

Za dobijanje narandžaste boje je najbolja šargarepa. Potrebno je da izrendate 5-6 šargarepa, da ih prelijete s malo vode i ostavite da odstoji par minuta. Nakon toga prokuvajte šargarepe u 250 ml vode.

Kako savršeno skuvati jaja!

Žuta

Žutu boju ćete najlakše dobiti iz kamilice. Kašiku cvetova stavite da se kuva pola sata na laganoj vatri i na kraju dodajte malo sirćeta. Možete kuvati i ljusku oraha 15 minuta pre nego što ubacite jaja. Za jaču žutu boju dodajte koru pomorandže.

Zelena

Sveži spanać je odličan izvor zelene boje. Potrebno je da ga grubo naseckate izlupate. Praziluk i kopriva su takođe odlični izvori zelene boje.

Uskršnji trik: Izbelite jaja pre farbanja!

Plava

Verovali ili ne, plavu boju možete dobiti iz listova crvenog kupusa. Dovoljno je da naseckate i izlupate par listova crvenog kupusa, da ih prokuvate u pola litre vode i ostavite da se kuva na laganoj vatri oko pola sata. Ne zaboravite sirće.

Ljubičasta

Za ljubičastu boju jaja dovoljan vam je jedan struk ljubičica ili lavande. Stavite par cvetova u 250 ml vrele vode i kuvajte 15 minuta.

Dekupaž jaja – Lako i šareno!

Šarena jaja

Ako imate neke svoje kreativne ideje za farbanje jaja, možete iskoristiti sok od limuna da nacrtate ukrase po ljusci jajeta, ostaviti da se osuši, a zatim potopiti u boju. Isti efekat možete postići pomoću vunenog konca ili neke druge tkanine.

Još jedna ideja za prelepe šare na jajima takođe uključuje korišćenje različitog cveća ili bilja. Potrebno je da prislonite npr. list deteline na jaje, pričvrstite i obmotate najlon čarapom, a zatim da skuvate jaja u nekoj od boja koje ste pomoću bilja već napravili.

28/04/2016 14:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments