Biljke koje pomažu uklanjanju kondenzacije i plesni iz prostorija

01/12/2021 17:58

Biljke koje pomažu uklanjanju kondenzacije i plesni iz prostorija

Pojava plesni je čest problem u domaćinstvima, posebno tokom vlažnih zima. Ipak, postoje neke sobne biljke koje mogu pomoći smanjenju rizika od ove neželjene pojave.

Kada se plesan pojavi na zidovima, ne samo što ružno izgleda, već naslage gljivica mogu predstavljati problem po zdravlje. Iznenađujuća solucija može doći u vidu biljaka kojima ukrašavamo dom. Pored toga, one mogu poboljšati kvalitet vazduha tako što apsorbuju toksine.

Takođe mogu sniziti nivo vlage u vazduhu uz pomoć lišća, što može rezultirati redukovanjem rizika od pojave plesni, posebno u prostorijama kao što su kupatila ili kuhinje.

Istraživanja pokazuju da se u prostorijama u kojima se nalaze biljke ima između 40 i 60 odsto manje spora buđi i bakterija. Ipak, nisu sve biljke efikasne u eliminisanju kondenzacije i plesni, tako da je ovde bitno odabrati one prave, a pred nama su tri:

Engleski bršljan

Ova biljka koja je inače dobra za one koji pate od astme, jedna je od najboljih za rešavanje problema stvaranja plesni. Kako joj naziv sugeriše potiče iz Engleske, za koju znamo da je „vlažna“ zemlja.

Ne samo što engleski bršljan uklanja spore iz vazduha, već to radi i s drugim toksinima, kao što su formaldehid i benzen.

Engleski bršljan najbolje napreduje u dobro osvetljenim prostorijama, ali da nije pod direktnim svetlom, dok zemlju u kojoj je zasađen treba održavati vlažnom.

Međutim, njegovi listovi su toksični za životinje, tako da kućne ljubimce treba držati podalje od ove biljke.

Mirni ljiljan

Ovo lepo cveće ne samo što estetski doprinosi izgledu prostorije zahvaljujući predivnim belim cvetovima, već je njegovo lišće takođe sjajno kada je reč o uklanjanju vlage iz vazduha.

Mirni ljiljan voli senku i najbolje raste u vlažnom okruženju, što ga čini idealnim za prostorije koje imaju problem s plesni.

Kao i u slučaju engleskog bršljana, i ljiljan treba držati podalje od ljubimaca, za koje može biti toksičan.

Palme

Navikli smo da uživamo u pogledu na palme koje se njišu na povetarcu, prilikom odmora na nekoj egzotičnoj destinaciji. Međutim, zašto ne priuštiti ovu simpatičnu tropsku biljku i staviti je u svoj dom?

Ne samo što će palma ulepšati prostoriju, već je odličan izbor kada je reč o kontroli vlažnosti. Palme mogu da drže plesan na odstojanju tako što će upijati vlagu kroz lišće.

Neki od najboljih varijeteta uključuju damsku palmu, patuljastu i bambus palmu. One preferiraju zemlju koja nije previše vlažna niti suviše suva i najbolje napreduju kada nisu izložene direktnom suncu.

01/12/2021 17:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments