Kanabis produžava život obolelih od karcinoma?

02/08/2018 12:54

Kanabis produžava život obolelih od karcinoma?

Nedavna istraživanja pokazala su da kanabidiol, sastojak koji sadrži biljka kanabis sprečava deljenje ćelija tumora i ubija kancerogene ćelije.

Kanabidiol je glavni sastojak kanabisa.

Kanabis kao lek

Sprovedenja studija u Velikoj Britaniji otkrila je da sastojak kanabidiol poznat kao CBD, može da pomogne u terapiji i tretmanu obolelih od raka pankreasa, tako što ublažava bolove i produžava život i do tri puta.

Stručnjaci sa Univerziteta kraljice Meri u Londonu sproveli su eksperiment na miševima. Utvrđeno je da miševi, nakon upotrebljenog kanabidiola uz hemoterapiju, žive duže.

THC koji marihuani daje psihoaktivno dejstvo ne nalazi se u kanabidiolu. Autor studije Marko Falaska istakao je da je reč o neverovatnom otkriću. Naime, miševi sa rakom pankreasa živeli su tri puta duže nakon što je kanabis uključen u hemoterapiju.

U Velikoj Britaniji je odobrena upotreba kanabidiola u medicinske svrhe, pa će tako uskoro biti primenjivan i na ljudima.

Negativna strana kanabidiola je što deluje i na protein GPR55, i pokriva samo 30 odsto tumora pankreasa.

Potrebno je obratiti posebnu pažnju jer je vrlo moguće da ljudi daju drugačije odgovore na terapiju od miševa. Sa Univerziteta navode da je reč o preliminarnim istraživanjima, ali je potrebna i dodatna potvrda.

Nažalost, simptomi ove bolesti nisu odmah jasni, a manifestuju se bolom u stomaku i gubitkom težine.

Istraživanja su do sada pokazala da kanabis tretira kancer tako što ubija ćelije tumora.

02/08/2018 12:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments