Počeli pregovori o platnim razredima

18/11/2014 09:25

Počeli pregovori o platnim razredima

Prethodnih nedelja održani su sastanci Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sa predstavnicima sindikata prosvete i zdravstva.

Cilj sastanaka je bio da se utvrde platni razredi na osnovu kojih bi zaposleni sa istim zanimanjem i istom stručnom spremom imali istu platu, bez obzira na to gde rade.

To bi konkretno značilo da bi istu platu imale, npr. sekretarice zaposlene u opštini, školi i domu zdravlja, a odnosilo bi se na sva zanimanja u javnoj upravi.

Jedno od rešenja je da plate u javnoj upravi imaju istu osnovicu koja će najverovatnije biti iznos minimalne zarade, a zatim se množenjem sa različitim koeficijentima u zavisnosti od stručne spreme i vrste posla dolazi do odgovarajućeg iznosa zarade. Od prvog januara sledeće godine minimalna zarada iznosiće 28.430 dinara.

Predlog platnih razreda. Foto: Blic

Predlog platnih razreda. Foto: Blic

Ovo je, naravno, samo jedan od predloga, a trenutno se ubrzano radi na izradi zakona kojim bi se napravile osnove za primenu platnih razreda.

Srđan Svričev iz Svetske banke izjavio je za “Blic” da će se u početku platni razredi primenjivati samo na javnu upravu, a kasnije bi se to proširilo i na javna preduzeća.

Za sada je plan napravljen za zdravstvo. Dragan Cvetić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, uključen je u pregovore i kaže da je usaglašen okvir od 12 platnih razreda koji se odnose od najjednostavnijeg do najsloženijeg zanimanja u zdravstvu.

U okviru tih 12 platnih razreda uspešno su poređali po vertikali zanimanja od najjednostavnijih do najsloženijih, rukovodećih funkcija. Platni razredi prate poslove koji se obavljaju, tako da nije isto, na primer, biti direktor Doma zdravlja sa 1.500 zaposlenih i onog sa 200.

Sada je preostalo da se poređaju zanimanja po horizontali, a to se konkretno odnosi na to da li je lekar specijalista, da li radi u sali, na reanimaciji, intenzivnoj nezi, ili nešto drugo, dodaje Cvetić.

Izvor: Blic

18/11/2014 09:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments