U ime 8. marta: Ove žene promenile su svet!

07/03/2019 13:38

U ime 8. marta: Ove žene promenile su svet!

8. mart se širom sveta proslavlja kao Međunarodni dan žena, a obeležava dan kada su žene počele da se bore za socijalnu, radnu i polnu ravnopravnost.

Osmi mart ustanovljen je kao Međunarodni dan žena i proslavlja se širom sveta, na različite načine. Ovaj datum podsetnik je na žene koje su se borile za svoja prava i na kraju u tome uspele. I mi smo odlučili da obeležimo ovaj dan, podsećajući se na neke od najinspirativnijih žena u istoriji.

Žene koje su promenile svet

 Susan B. Antoni

Susan je odrasla u porodici koja je imala duboke korene u aktivizmu i socijalnoj pravdi. Ona je pokušala 1872. godine da glasa na predsedničkim izborima u SAD. Iako njen glas nikada nije prihvaćen, 19. amandman Ustava SAD iz 1920. godine nazvan je upravo po njoj.

Elizabet Blakvel

Doktorica Elizabet Blekvel bila je prva žena koja je diplomirala na Američkoj medicinskoj školi. Njena sestra Emili je takođe postala doktorica i otvorila je ambulantu za žene i decu 1856. godine.

Marija Kiri

Ova naučnica otkrila je radijum i dobila je dve Nobelove nagrade, jednu iz fizike 1903., a drugu iz hemije 1911.

Majka Tereza

Ova katolička sestra iz Makedonije, veći deo života provela je Indiji, a svojim dobrotvornim radom, dobila je i Nobelovu nagradu za mir 1979. godine.

Elen Džonson Sirlif

Elen je bila prva žena predsenik Liberije, a to se dogodilo u januaru 2006. godine.

Aun San Su ki

Ova žena je aktivistkinja, inspirisana radom Martina Lutera Kinga i Mahatme Gandija. Bila je u kućnom pritvoru zbog toga, a nakon 15 godina, 2010. puštena je na slobodu. Dobila je Nobelovu nagradu za mir 1991. godine.

Mej Džemison

Američka fizičarka i prva afričko-američki ženski astronaut. Pre karijere u NASA, Mej je radila u izbegličkom kampu na Tajlandu, a u NASA programu bila je od 1987. do 1992. godine. Mej je bila i prva Afro-amerikanka u svemiru.

Ana Frank

Poznata devojčica, koja je i autorika čuvenog “Dnevnika Ane Frank” je jedna od najviše spominjanih žrtava Drugog svetskog rada. Na žalost, Ana je preminula u logoru, od posledica upale pluća, samo nekoliko nedelja pre oslobođenja. Njen dnevnik je uvid u to šta se sve dešavalo dok su se skrivali od Nemaca.

Vagari Muta Matai

Kenijska naučnica i aktivistkinja, Vegari je prva žena u istočnoj i centralnoj Africi koja je dobila doktorsku diplomu, ai prva Afrikanka koja je dobila Nobelovu nagradu.

Širin Ebadi

Iranska advokatica i aktivista za ljudska prava, Širin je postala i prvi ženski sudija u Iranu. Zbog borbe za demokratiju i građanska prava, Širin je 2003. godine dobila Nobelovu nagradu za mir. Ona je time postala prva Iranka i muslimanka koja ju je osvojila.

Benazir Buto

Benazir je bila politička aktivistkinja koja je 1984. godine osnovala organizaciju koja je borila protiv vojne diktature u Pakistanu. Top prioriteti su joj bili borba protiv gladi i zdravstvena nega, te modernizacija Pakistana. Nažalost, ubijena je 2007. godine.

 

 

 

07/03/2019 13:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments