Koji su simptomi upala?

17/09/2022 12:42

Koji su simptomi upala?

Bol u mišićima, stomaku, konstantan umor, crvenilo očiju, otežano mokrenje – reč je o simptomima koji muče mnoge.

Stručnjaci ističu da su masne naslage oko struka pokazatelj, odnosno viši nivo šećera u krvi predstavlja veći rizik od upala.

Signali da nešto nije u redu

Kako da znate imate li neku upalu u telu?

Masne naslage

Najčešći simptom upale vidljiv je kao salo oko struka. Naime, ove masne ćelije utiču na stvaranje hemikalija koje su pogodne za razvoj upale. Više masnih naslaga oko struka veći rizik od hroničnih upala.

Povišen šećer

Povišen šećer, takođe ukazuje na upalu. On povećava broj upalnih citokina koji putuju kroz krv i povećava nivo destruktivnih molekula, “ejdž”, koji se povezuju sa bržim starenjem organizma.

Reč je molekulima koji otežavaju cirkulaciju i dovode do zadržavanja vode u telu. Namirnice životinjskog porekla predstavljaju izvor ovih molekula, pa će tako prženjem ili pečenjem namirnica na ulju, ali i dimljenje, pasterizacija, brza hrana, uticati na dodatno povećanja njihovog broja.

Problemi sa varenjem

Ako imate problema sa varenjem, gasovima ili imate dijareju, zatvor, naduti ste, imajte na umu da oni mogu da proizlaze iz upaljenog, preterano propusnog creva koje omogućava otrovima iz organizma da uđu u krvotok.

Reč je o najčešćem uzroku širenja upalnih procesa u telo. Takođe, bol u stomaku, gorušica i mučnina, mogu ukazivati na upalni proces ili gastritis.

Umor

Ukoliko su ćelije zahvaćene upalom, one su bolesne i kao takve ne mogu proizvoditi energiju, koja je potrebna za normalno i zdravo funkcionisanje. Rezultat je pojava umora i iscrpljenosti.

Bol u mišićima i zglobovima

Pojava ovakvog bola je normalna nakon fizičke aktivnosti, međutim ukoliko traje duže vreme ili se javi bez posebnog razloga, može biti znak da je u pitanju upala. Bol u mišičima i zglobovima mogu ukazivati na upalu živca ili na reumatsku bolest.

Problemi s mokrenjem

Osećaj kao da morate da mokrite ili mokrite otežano uz bol i pritisak, znaci su da je bešika upaljena. U pitanju je ozbiljna upala koja se ne sme ignorisati, jer može izazvati upalu drugih organa.

Akne, crvene mrlje na koži

Crvene mrlje, bubuljice i akne na koži, mogu biti znak unutrašnje upale. Sprovedena istraživanja su pokazala da postoji snažna veza između sporijaze i upalnih stanja koja se manifestuju u organizmu.

Iritacije oka

Iritacije mogu biti uzrokovane alergijama, prašinom, vetrom, predugim korišćenjem kompjutera ili raznim povredama. U tom slučaju javljaju se simptomi poput curenja, crvenila i peckanja oka, koji bi trebalo kratko da traju. Ukoliko ako crvenilo postane izraženije, a oko otečenije i bolnije, to može da bude pokazatelj upale.

17/09/2022 12:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments