Kako kupovati polovne elektronske uređaje

07/11/2014 16:46

Kako kupovati polovne elektronske uređaje

U današnje vreme se trguje polovnim automobilima, odećom, nameštajem, ali i polovnim elektronskim uređajima, što predstavlja najveći rizik.

Polovni uređaji nemaju garanciju, možda imaju neki defekt, a možda i ne rade kao što bi nov uređaj radio. Ipak, mnogi se odlučuju za kupovinu polovnih uređaja zbog uštede novca i smanjenja količine otpada.

Naravno, postoje i kvalitetni korišćeni uređaji, samo ih treba prepoznati. Zato vam donosimo sledeće savete koje treba da pratite da biste kupili odgovarajući uređaj.

1. Istražite sam proizvod

Neki proizvodi su napravljeni da dugo traju, dok kod drugih to nije slučaj. Osim toga, ponekad postoje određene verzije proizvoda za koje se zna da imaju grešku.

Čitajte o proizvodu na internetu. Možete vlasnika da pitate da li proizvod koji želite da kupite ima neke od problema koje nađete. Na primer, na nekim uređajima možda neki deo otpada, ili se uređaj pregreva. Ukoliko možete, nađite se sa prodavcem i lično pregledajte proizvod.

Informišite se i o tome koje dodatne delove dobijate uz uređaj kada ga kupite novog, i da li neki od tih delova nedostaje kod polovnog proizvoda. Tako ćete znati da li je uređaj precenjen ili nije.

2. Upoznajte se sa terminima

Obnovljen proizvod koji se kupuje kod operatera ili u radnji nije nužno i korišćen. Možda je vraćen proizvođaču iz kozmetičkih razloga, a zatim stavljen u prodaju kao polovan. S druge strane, proizvod koji je ponovo osposobljen je uređaj koji je bio korišćen i popravljan. Oni uglavnom dolaze sa garancijom od kompanije koja ih prodaje, a ne sa garancijom proizvođača.

3. Informišite se o tome ko je popravljao ili obnovio proizvod

Ukoliko je to obavio proizvođač, manji je rizik nego kada je u pitanju neka druga firma. Možda možete i da saznate šta je na proizvodu promenjeno ili popravljano.

4. Proizvod treba da ima nekakvu garanciju

Ukoliko kupujete od preprodavca ili nekog drugog autorizovanog prodavca, postoji šansa da je dostupna neka vrsta garancije. Raspitajte se o tome šta on pokriva i koliko traje. Ukoliko garancija traje kraće, na primer 6 meseci ili manje, to može da pokaže manjak pouzdanosti uređaja.

5. Raspitajte se o mogućnosti vraćanja uređaja

U većini prodajnih mesta postoji mogućnost vraćanja uređaja nakon određenog vremena, pa treba da se raspitate o tome pre kupovine uređaja.

6. Ukoliko je moguće, testirajte proizvod pre nego što ga kupite

Ako kupujete polovan uređaj od neke osobe, posebno je bitno testirati ga pre kupovine. Iako ovo nije garancija da će uređaj raditi i kasnije, bar znate da on trenutno radi kako treba.

7. Sačuvajte svu papirologiju koju dobijete

Biće vam potreban važeći dokument poput garancije ili računa ukoliko vam zatreba popravka uređaja. Ovo je posebno važno ukoliko plaćate gotovinom, jer računi mogu da dokažu da ste kupili uređaj kod tog prodavca.

07/11/2014 16:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments