Kako napisati biografiju – CV

08/09/2014 11:27

Kako napisati biografiju – CV

CV ili biografija su veoma bitni prilikom prijavljivanja za posao. Nije bitno koliko iskustva imate ili koliko ste kvalifikovani – ukoliko vam je biografija loše napisana, teško ćete dobiti posao koji želite – pa čak i intervju.

Veoma je bitno odvojiti vreme za rad na vašoj biografiji. Vaša biografija bi trebalo da pokaže da ste vi dobar izbor za zaposlenje, da imate odgovarajuće veštine i iskustvo, da ste profesionalni i odgovorni.

Koliko dugačka treba da bude biografija?

Biografija nema određenu dužinu. Ona varira u zavisnosti od vašeg obrazovanja i od toga koliko imate iskustva. Ukoliko nemate dosta radnog iskustva, jedna ili dve stranice su OK, a ukoliko imate dosta radnog iskustva i obrazovanja, oko tri stranice su dovoljne.

Potrudite se da se što bolje prezentujete u biografiji i izbegavajte stavljanje nepotrebnih infromacija.

Kako da organizujem informacije u biografiji?

Informacije u biografiji bi trebalo da se organizuju na sledeći način:

1. Kontakt informacije
2. Uvodni deo
3. Koje ključne veštine posedujete
4. Koje tehničke veštine posedujete/sa kojim softverom umete da radite
5. Pregled karijere, lična dostignuća
6. Obrazovne kvalifikacije
7. Istorija zaposlenja, volontiranje i slično
8. Pisma preporuke

Ne mora sve sa ove liste da bude u svakoj biografiji, a redosled može da varira u zavisnosti od toga za koji posao se prijavljujete. Najvažnija stvar je da uspete da istaknete najvažnije informacije. Na primer, ukoliko vaše obrazovanje nije toliko povezano sa poslom za koji se prijavljujete, stavite ga pri kraju biografije, iza informacija koje jesu bitne za taj posao.

Dobro napisana biografija može vam doneti posao

Dobro napisana biografija može vam doneti posao

Da li bi trebalo da menjam biografiju za svaku prijavu koju šaljem?

Trebalo bi da malo “prekrojite” biografiju za svaki posao za koji se prijavljujete tako da ona odgovara tom određenom poslu.

Možda ne treba puno da se menja, ali trebalo bi da ključne veštine koje su bitne za posao budu istaknute, kao i vaše radno iskustvo ukoliko je bitno za posao koji se prijavljujete.

Takođe, uvodni deo možete da izmenite tako da povezuje vaše prethodno iskustvo i obrazovanje sa uslovima za obavljanje posla.

Šta da ne stavljam u biografiju?

Pazite da u biografiji nema grešaka ili pogrešno napisanih reči, jer u suprotnom nećete dobiti posao. Uvek bi trebalo da proverite da li postoje greške u vašoj biografiji, a najbolje bi bilo da date nekome da je pročita i proveri. Uvek koristite standardan font koji je čitljiv, poput fontova Verdana, Arial, Century Gothic, Calibri i slični. Koristite font veličine 10 ili 11 za tekst, a za naslove 12 ili 14.

Dva puta proverite sve što napišete. Ukoliko pominjete naziv kompanije, uverite se da je tačan. Takođe, ukoliko pominjete nazive kompanija za koje ste ranije radili, naziv treba da bude tačan. Činjenične greške u biografiji su gore nego greške u pisanju.

Osim toga, biografija ne bi trebalo da sadrži slike ili ilustracije, kao ni da ima sadržaj u naslovu.

Srećno!

08/09/2014 11:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments