Kako da ubrzate vaš računar

31/10/2014 16:25

Kako da ubrzate vaš računar

Svima je poznato da se vremenom računari usporavaju, ali to nije razlog da odmah kupujete drugi.

Za mnogo manje novca i malo vremena možete da učinite da vaš računar radi kao ranije. Donosimo vam 11 jednostavnih načina da ubrzate svoj računar:

1. Brišite nepotrebne datoteke s vremena na vreme

Kako biste lako obrisali nepotrebne datoteke i keš iz vaših pregledača i drugih programa, možete da instalirate program CCleaner. Jednostavan je za korišćenje i besplatan, a možete ga preuzeti ovde.

2. Isključite suvišne animacije i vizuelne efekte

Možda Windows neće izgledati toliko lepo, ali uglavnom se svuda vodi bitka između prijatnosti za oko i performansi računara. Ukoliko koristite Windows 7, lako možete da se odlučite ukoliko kliknete desni klik na radnoj površini, pa odabere Personalize, i tu odaberete temu koja je manje zahtevna, poput Windows 7 Basic, ili ukoliko želite estetski lep sistem, odaberite Windows Aero.

3. Redovno skenirajte vaš računar i ažurirajte antivirus programe

Ukoliko se vaš računar zarazi virusima, on mogu da vam obore sistem ili obrišu datoteke. Ukoliko redovno ažurirate antivirus softver, smanjujete mogućnost za tako nešto na minimum. Neki od antivirusa koji su besplatni su Avast, ili Security Essentials.

4. Ugradite još RAM memorije

RAM memorija se može naći dosta jeftino, a može značajno ubrzati vaš računar.

5. Zamenite HDD SDD diskom

SSD diskovi su diskovi nove generacije koji su napredniji od tradicionalnih HDD. Kupovinom ovog diska možete značajno ubrzati upis datoteka na disk, učitavanje programa i slično. Cena ovih diskova pada iz dana u dan, i postaju sve pristupačniji.

6. Proverite koji programi se pale prilikom pokretanja Windows-a

Da biste videli koji se programi pale prilikom pokretanja Windows-a kucajte u startu “msconfig”, bez navodnika. Kliknite na Startup i izbacite one programe koji vam nisu neophodni. Samo pazite da ne biste obrisali neki sistemski proces za koji ne znate šta je.

7. Proverite šta sve radi u pozadini

Postoje procesi koji rade u pozadini i crpe vam resurse, i time usporavaju rad vašeg računara. To možete da vidite ukoliko kliknete desnim klikom na start meni, i odaberete task menadžer.

8. Reinstalacija sistema

Ukoliko formatirate hard disk i ponovo instalirate Windows, vratićete sve na fabrička podešavanja i osvežiti vaš računar. Treba da znate da ćete tada obrisati sve sa sistemske particije, pa je sva bitna dokumenta potrebno premestiti ili napraviti kopiju.

9. Obrišite istoriju pregledača

Ukoliko vam se računar usporava prilikom surfovanja na internetu, rešenje se nalazi u podešavanjima pregledača. Odaberite opciju Settings i tu pronađite History i obrišite je.

10. Osvežite indeks pretrage

Da biste to uradili, odradite defragmentaciju hard diska. Uglavnom se ta alatka nalazi u Windows-u, tako da je besplatna, a ubrzaće vam rad računara.

11. Isključite računar kad ga ne koristite

Ukoliko neki program radi duže vreme, on može da zauzme dosta memorije. Ukoliko isključujete računar kad završite sa radom, gase se i programi, pa ovog problema neće biti.

31/10/2014 16:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments