Novo istraživanje sugeriše da je veganska ishrana zdravija za pse

16/04/2022 20:01

Novo istraživanje sugeriše da je veganska ishrana zdravija za pse

Prema najvećoj dosadašnjoj studiji na ovu temu, veganska ishrana je zdravija i bezbednija za pse od konvencionalne ishrane zasnovane na mesu, sve dok je nutritivno kompletna.

Ishrana i zdravlje više od 2.500 pasa praćeni su tokom godine uz pomoć anketa koje su popunjavali njihovi vlasnici. Oni su procenili sedam opštih indikatora zdravlja, kao što su višestruke posete veterinarima i 22 uobičajene bolesti.

Istraživači su otkrili da je, na primer, skoro polovina pasa hranjenih konvencionalnom ishranom zasnovanom na mesu zahtevala nerutinske lekove, dok je to bio slučaj samo s trećinom veganski hranjenih pasa. Odvojena studija iz 2021. otkrila je da psi smatraju vegansku ishranu jednako ukusnom kao i običnu hranu za pse.

Neki od pasa koji su učestvovali u studiji su hranjeni sirovim mesom i oni su bili marginalno zdraviji od „veganskih“ pasa generalno. Međutim, to je možda bilo zato što su bili u proseku godinu dana mlađi.

Štetan uticaj prekomerne konzumacije mesa u zapadnim društvima na životnu sredinu i zdravlje ljudi, postao je jasan poslednjih godina, kao i sve veća zabrinutost zbog toga kako se tretiraju životinje na farmama.

U svetu postoji oko 470 miliona pasa kućnih ljubimaca, a sve veći broj njihovih vlasnika sada razmišlja o promeni ishrane svojih životinja. Oko 9 milijardi dolara veganske hrane za kućne ljubimce prodato je širom sveta 2020., s tim što ovaj sektor ubrzano raste.

„Naša studija je daleko najveća objavljena do sada“, rekao je profesor Endrju Najt sa Univerziteta Vinčester, Velika Britanija, koji je vodio istraživanje. „Otkrili smo da su najzdraviji i najmanje opasni izbori u ishrani za pse nutritivno ispravne veganske dijete.

Čini se da je ishrana sirovim mesom imala neznatno bolje zdravstvene rezultate, ali ti psi su bili znatno mlađi, što im daje prednost po pitanju zdravlja. Veliki broj prethodnih studija je takođe pokazao da je ishrana sirovim mesom mnogo više kontaminirana patogenim bakterijama i parazitima.“

Istraživanje, objavljeno u časopisu Plos One, analiziralo je ankete koje je popunilo 2.536 vlasnika pasa o jednoj životinji. Nešto više od polovine jelo je konvencionalnu ishranu zasnovanu na mesu, trećina se hranila sirovim mesom, a 13% je imalo vegansku ishranu.

Nalazi kažu da je 17% pasa na konvencionalnoj ishrani imalo četiri ili više poseta veterinaru tokom godine, u poređenju s 9% onih na veganskoj ishrani i 8% kod onih koji su konzumirali sirovo meso. Procenat pasa prijavljenih da su patili od zdravstvenih poremećaja bio je 49% kod konvencionalne ishrane, 43% kod ishrane sirovim mesom i 36%  što se tiče veganske ishrane.

Studije zasnovane na anketama ne mogu otkriti razloge vezane za rezultate, ali Najt je sugerisao da bi problemi s težinom mogli biti važan faktor: „Jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod pasa je prekomerna težina odnosno gojaznost, i nažalost uobičajeno je da kada radimo testove komercijalnih hrana zasnovanih na mesu, uvek postoji višak kalorija.“

„Takođe znamo zdravstvene opasnosti povezane s prekomernom konzumacijom mesa i mlečnih proizvoda za ljude i često su to isti sastojci“, rekao je on, iako u nekim zemljama hrana za kućne ljubimce može da sadrži meso za koje se smatra da nije pogodno za ljudsku ishranu.“

Potrebna su dalja istraživanja da bi se potvrdili nalazi. „Ključno ograničenje naše studije je da nismo imali populaciju životinja zatvorenu u istraživačkom objektu i hranili je specifičnim tipom ishrane bez ikakvih promena“, rekao je Najt. „Proučili smo šta su pravi psi u normalnim domovima jeli i njihove zdravstvene rezultate. To nam daje dobru indikaciju o tome kakvi su rezultati za pse u stvarnom svetu.“

Džastin Šoton, predsednica Britanskog veterinarskog udruženja, rekla je: „Postoji mnogo istraživanja u oblasti veganske ishrane za pse i ovaj rad obogaćuje korpus dokaza koji podržavaju njene prednosti. Međutim, trenutno postoji nedostatak čvrstih podataka koji bi mapirali zdravstvene posledice hranjenja velikog broja pasa veganskom ishranom tokom mnogo godina, tako da se radujemo daljim istraživanjima o tome da li ovo može dugoročno zadovoljiti potrebe pasa u ishrani.”

„Iako to ne bismo preporučili, teoretski je moguće hraniti psa vegetarijanskom ishranom, ali bi vlasnici morali da prihvate stručne veterinarske savete kako bi izbegli nedostatke u ishrani i povezane bolesti“, rekla je ona.

Većina ispitanika u anketi bila je u Velikoj Britaniji i drugim evropskim zemljama, a više od 90% su bile žene: Međutim, Najt je rekao da je malo verovatno da je to izazvalo sistematsku pristrasnost. Najt, koji se i sam pridržava veganske dijete, ali nema psa, osmislio je i vodio recenziranu studiju koju je finansirala dobrotvorna organizacija ProVeg.

16/04/2022 20:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments