Kancer: Hrana za koju se pokazalo da ima direktnu povezanost s rakom a da nije meso

13/02/2022 10:56

Kancer: Hrana za koju se pokazalo da ima direktnu povezanost s rakom a da nije meso

Odnos između raka i ishrane je složen i stručnjaci na tom planu nisu došli do konačnog zaključka. Ipak, sve brojniji dokazi otkrivaju snažnu povezanost između određenih grupa hrane i povećanog rizika od oboljevanja od raka.

Studija objavljena u časopisu Nutrition and Cancer otkrila je „direktnu povezanost“ između popularne hrane i raka želuca.

Kancer je i dalje velika pošast širom sveta, uprkos ogromnim resursima koji se ulažu u pronalaženje leka. Sve veći broj dokaza ukazuje na ključnu ulogu ishrane u razvoju raka. Studija iz 2008. objavljena u časopisu Nutrition and Cancer otkrila je „direktnu povezanost“ između prerađenih žitarica i raka želuca.

Hrana koja je obrađena i kojoj su oduzete nutritivne vrednosti poznata je kao prerađena hrana.

Prerađene žitarice se nalaze u kolačima, desertima, belom hlebu, testenini, mafinima, slatkom ili slanom keksu, proizvodima od belog pirinča, palačinkama, vaflu i picama.

Studija o kojoj je reč istraživala je ulogu širokog spektra hrane i pića na rizik od dobijanja raka želuca.

Istraživači su analizirali podatke iz kontrolne studije koja je sprovedena u Italiji između 1997. i 2007. godine na 230 ispitanika s potvrđenim rakom želuca (143 muškarca i 87 žena, starosnog raspona 22–80 godina i 547 kontrola pacijenata (286 muškaraca i 261 žena, raspon starosti između 22 i 80 godina)) primljenih u bolnicu zbog akutnih, neneoplastičnih bolesti.

Neoplazma je abnormalni rast ćelija u telu, takođe opisan kao tumor.

„Direktna povezanost“ s rizikom od oboljevanja od raka želuca primećena je u slučaju žitarica, za najveći u poređenju sa najnižim kvintilom unosa, primetili su istraživači.

Kvintil je bilo koja od pet jednakih grupa u koje se populacija može podeliti prema raspodeli vrednosti određene promenljive. To je jedna od najčešćih metrika u statističkoj analizi.

Nasuprot tome, inverzni trendovi rizika su primećeni kod unosa povrća i voća.

„Rezultati ove studije potvrđuju zaštitnu ulogu povrća i voća protiv raka želuca i ukazuju na štetan uticaj (prerađenih) žitarica na ovu neoplazmu“, zaključili su istraživači.

Više studija tokom godina pokazalo je povezanost između prerađenih žitarica i rizika od oboljevanja od raka.

Studija objavljena u European Journal of Clinical Nutrition zaključila je da su „prerađene žitarice direktno povezane s rizikom od oboljevanja od raka usne duplje i ždrela“.

Iako su istraživači priznali rezultate „uzročnost i biološka interpretacija ostaju otvoreni za diskusiju“.

Ishrana i rak – šta kažu zdravstvene institucije

Cancer Research UK objašnjava: „Ako je nešto kancerogeno, to znači da može izazvati rak.“

Prema ovoj dobrotvornoj organizaciji, nema mnogo namirnica koje izazivaju rak, ali konzumiranje prerađenog i crvenog mesa može povećati rizik od raka creva.

Ovo zdravstveno telo želi da razbije neke mitove o ulozi ishrane u prevenciji raka.

„Neki ljudi sugerišu da zeleni čaj može smanjiti rizik od raka. To je zato što sadrži katehin, antioksidans koji izgleda da zaustavlja rast tumora kod pacova”, glasi objašnjenje.

„Međutim, rezultati velikih studija nisu pokazali da zeleni čaj smanjuje rizik od oboljevanja od raka kod ljudi.

Rak – simptomi koje treba uočiti

Simptomi raka su često suptilni ili nepostojeći na početku. Simptomi raka pluća, primera radi, razvijaju se kako stanje napreduje.

Opšti simptomi raka uključuju:

  • Neobjašnjivi bol ili tegobe
  • Veoma jako noćno znojenje
  • Neobjašnjiv gubitak težine
  • Neobična kvržica ili otok bilo gde na telu
  • Umor
13/02/2022 10:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments