Javorov sirup – riznica lekovitih sastojaka

12/04/2021 10:44

Javorov sirup – riznica lekovitih sastojaka

Među najpopularnijim zaslađivačima na svetu je javorov sirup, koji je 100 odsto prirodan. Istraživanja su pokazala da javorov sirup sadrži više od 20 lekovitih sastojaka. Sa Univerziteta na Rode Islandu, iz Nove Engleske, poručuju da su sastojci izuzetno važni za zdravlje.

Najpre, jer su snažni antioksidansi, a koji imaju antikancerogeno, antibakterijsko i antidijabetičko dejstvo. Tim istraživača, vođeni činjenicom da biljke imaju snažne antioksidativne mehanizme, jer su izloženi suncu ceo svoj vek, ispitivali su i koru drveta iz koje se uzima javorov sirup.

možda vas zanima i Za šta su dobri med i đumbir

U zaključku istraživanja, navedeno je da se u javorovom sirupu nalaze fenoli, antioksidanse koji se nalaze i u bobičastom voću. Naučnici pretpostavljaju i da se stablo javora povređuje kada se zareže njegova kora i da tada ispušta lekovite fenole u cilju samoizlečenja. Tako dobijeni fenoli, njihova koncentracija u soku, je niska, ali kada se prokuva i dobije se sirup, udeo fenola se povećava.

Stručnjaci poručuju i da se stablo javora oporavi nakon uzimanja sirupa, jer se sakupljanje ne radi samo sa jednog i konstantno. Pored navedenog svojstva, javorov sirup sprečava i oštećenja ćelija, a što je posledica oksidativnog stresa, poboljšava zdravlje srca, i uopšteno jača imunitet.

Proizvodnja

Javorov sirup se pravi od slatkog biljnog soka samog stabla. Sok počne da teče čim se zaseče kora drveta. Najveći deo soka je voda, oko 97 odsto. Sadrži još i oko dva odsto šećera – saharozu. Zagrevanjem soka, dok ne ispari najveći deo vode, dobija se gusti javorov sirup. Za litar javorovog sirupa potrebno je oko 35 litara soka. A ta količina soka sakuplja se oko četiri nedelje.

Sredinom prošlog veka, javorov sok se prikupljao u kantama, koje su se kačile na drvo pošto se izbuši stablo. Danas se koriste plastične česme i creva kroz koje teče sok iz više drveća i sliva se u jednu sabirnu posudu. A zatim se odvajaju u velike plitke činije koje se zagrevaju.


Pre pojave pupoljaka, u rano proleće je najbolje vreme za prikupljanje javorovog soka. Javorov sirup se koristi kao prirodni zaslađivač, aroma ili kao industrijska sirovina za kolače i bombone. On ne sadrži proteine, a ima 67 grama ugljenih hidrata i 0,2 grama masti. Ova namirnica može i da se pokvari, slično kao domaći pekmezi, ali je dovoljno samo skinuti koricu, a ostatak se može koristiti. Javorov sirup se ne steže na niskim temperaturama.

pročitajte još i Kada je najbolje vreme za med?

Najviše javorovog sirupa proizvede se u Kanadi, tačnije u Kvebeku, gde je oko 10.000 proizvođača. Javorov sirup predstavlja deo kulturne baštine Kanade u kojoj se proizvede 85 odsto od ukupne svetske proizvodnje ove namirnice. Inače, javorov sirup može da se kupi u 45 zemalja širom sveta, a 2015. godine usvojen je standard prema kojem se javorov sirup deli u četiri kategorije i to na: zlatni, jantarni, tamni i vrlo tamni.

Svi sirupi se proizvode se na isti način, a boja potiče od temperature i mikrobne aktivnosti u sirupu.Tamni i vrlo tamni sirupi imaju najsnažniji ukus i obično se proizvode kasnije u sezoni. Kao i u slučaju većine namirnica, kada je javorov sirup u pitanju uvek se postavlja pitanje da li se na tržištu nalazi pravi ili ne. Procenjuje se da 50 odsto kupaca ne zna da li je on veštački ili ne.

Proizvođači navode da je pravi ili čisti javorov sirup skuplji  od komercijalnih brendova, a koji sadrže samo njegovu aromu. Takođe, pravi sirup se može prepoznati po tamnijoj boji, većoj gustini i po ukusu, koji je intenzivniji od komercijalnih brendova.

Javorova čigra

“Helikopteri” ili čigre, kako se u narodu nazivaju javorovi krilati plodovi, su jestivi. Tačnije, spoljni omotač treba da se ukloni, kako bi se došlo do semenki koje su  jestive. U mahuni se nalaze semenke, koje kada su mlade i zelene, u proleće, su najukusnije. Mogu se dodati sirovi salatama ili ih propržiti sa mladim povrćem i klicama, a sjajni su dodatak pire krompiru. Ukolio želite da sakupljate semenke, neophodno je to raditi u rano proleće, dok su još zelene, jer starenjem postaju gorke i tvrde.

Recepti za čišćenje organizma

Javorov sirup i soda bikarba su odlična kombinacija za čišćenje organizma. Za detoksikaciju organizma potrebno je uzeti kašiku sode bikarbone i tri kašike javorovog sirupaa. Pomešati ih i zagrejati na niskoj temperaturi do 10 minuta. Preporučuje se konzumacija ove mase dva meseca i to tri puta na dan.

Sirup protiv sluzi u plućima i sinusima

Uz stalnu hidrataciju organizma, koja omekšava sluz, odličan je i sirup koji može da se pripremi u kućnim uslovima.

Sastojci: 1 šoljica javorovog sirupa; 1 šoljica filtrirane vode; 1 limun, isečen na kolutove; 1 supena kašika lanenih semenki; 1 supena kašika žalfije; 1 supena kašika korena belog sleza.

Priprema: Prvo pomešati javorov sirup i vodu i kuvati na srednjoj temperaturi između 10 i 15 minuta. Zatim dodati ostale sastojke i nastaviti grejati još oko 15 minuta, ali na nižoj temperaturi. Nakon toga dobijene masu staviti u frižider i 3 puta u toku dana uzimati po jednu supenu kašiku.

 

12/04/2021 10:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments