Kako su se razvijala i menjala pravila ponašanja?

04/05/2021 17:27

Kako su se razvijala i menjala pravila ponašanja?

Pravila lepog i pristojnog ponašanja razvijala su se na svim kontinentima i u svim civilizacijama, a u cilju stvaranja običaja i navika, ali i kako bi ljudi uskladili načine života međusobno. Tako stvorena pravila prenosila su se kroz vaspitanje u porodici, a modifikovala pod uticajem društvene sredine.

Danas pojedine norme ponašanja izgledaju smešno ili bar besmisleno. Skup pravila ponašanja naziva se bonton i potiče od francuske reči bon ton, što znači “dobar ton”. Važno je znati i da bonton ne označava lepo ponašanje u visokom društvu, on predstavlja smernice za sve.

Prva knjiga napisana na temu lepog ponašanja napisao je monsinjor Delakaza, naučnik i crkveni velikodostojnik u 16. veku. Ta “zbirka” pravila lepog ponašanja trebalo je da razgraniči društvene slojeve: oni u vrhu su morali da poštuju pravila lepog ponašanja, a ista ta pravila su osuđivala prost narod da ostane takav.

Italijanski dvorovi su, navodno, predstavljali avangardu po lepim manirima, međutim, monsinjor Delakaza morao je da opominje plemiće da ne obavljaju nuždu uza zid i to unutrašnji svoje sopstvene ili tuđe kuće. Još je morao i da im objasni da ne treba da čačkaju zube za stolom nožem…

možda vas zanima i koji su Običaji za stolom u zemljama sveta

Iako deluju kao pravila koja su mogla biti lako implementirana, nije uvek to bilo lako i jednostavno. Viljuške su prvi koristili Tartari, stanovnici današnje Ukrajine i centralne i južne Rusije, pre 1000. godine. Međutim, to pravilo tek kasnije prihvataju u Veneciju. Oko 500 godina kasnije biva usvojeno na pariskom dvoru, a tek u 18. veku u Nemačkoj. Ali, viljuška je najpre bila omražena, smatralo se da je to đavolji instrument, kasnije je smatran ženskim priborom, ali i je nosio oznaku dekadencije…

Običaj da se jede ispružen na niskim krevetima/divanima u antičkom Rimu bio je maksimum finoće. Međutim, s padom Rimskog carstva varvari su uveli i običaj ručavanja za stolom. I to pravilo se zadržalo do danas. Iako su pravila ponašanja jednostavna i bival su menjana neka se jednostavno i zaborave.

U nastavku neka od njih:

1. Rečenicom: “Pozivam vas” stavljate do znanja osobi kojoj je upućena da vi plaćate hranu/piće, ali ako kažete: “Hajmo u restoran” u tom slučaju svako plaća za sebe.

2. Pravilo je da pre nego što odete kod nekog, svoju posetu najavite. Ukoliko se ipak desi da vam neko dođe ne najavljen možete se poslužiti trukom jedne britanske gospođe. Ukoliko bi joj na vrata pozvonio neko ona bi po otvaranju uvek stavljala šešir i obuvala cipele. Ako bi joj se svidela poseta rekla bi: “Upravo sam se vratila kući!”, a ako ne: “Kakva šteta, upravo izlazim iz kuće”.

3. Mobilni telefon se nikada ne stavlja na sto u javnosti. Ukoliko to uradite pokazujete koliko važnu ulogu taj aparat ima u vašem životu ili da vam je dosadno u društvu u kojem se nalazite.

4. Uvek nosite čiste cipele!

5. Na tuđu uvredu, odgovorite osmehom, bez podizanja tona i svađanja. Nemojte se spuštati na njegov nivo.

pročitajte još i Zašto je nepristojno držati laktove na stolu?

6. Muškarac bi trebalo da hoda sa ženine leve strane.

7. Devet stvari koje se nikome ne govore su: godine, bogatstvo, porodične svađe, religija, zdravstveni problemi, ljubavne afere, pokloni, čast i sramota.

8. Parfem se koristi umereno, te ako ga osetite i u kasnim večernjim satima, preterali ste.

9. Kada ulazite u prostoriju punu ljudi, vi treba da prvi pozdravite prisutne.

10. Ako vam je oprošteno, nakon neke rasprave nemojte se vraćati na tu temu.

I ono što svakako ne smemo da zaboravimo je da se ne viče iz jedne sobe u drugu, ne ulazi u prostoriju bez kucanja, žena se uvek pušta prva da prođe

 

04/05/2021 17:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments