4 trika za uklanjanje podočnjaka

07/05/2021 14:56

4 trika za uklanjanje podočnjaka

Višak tečnosti u organizmu za posledicu mogu imati i pojavu podočnjaka. Stručnjaci objašnjavaju da se to dešava jer, je koža ispod očiju veoma tanka pa svako zadržavanje tečnosti dovodi do oticanje krvnih sudova koji se nalaze ispod površine kože. Tamni kolutovi oko očiju ukazuju na umor, a posledica su nezdravog načina života.

Takođe, podočnjaci se javljaju i zbog prevremenog starenja kože, alergija, nedostatka vitamina i minerala. Međutim, ne treba ignorisati ni činjenicu da upravo oni mogu da ukazuju na neki zdravstveni problem. U ovu grupu spadaju problemi u radu bubrega, jetre, štitne žlezde, povišen holesterol i bolesti srca. Ukoliko su podočnjaci dugotrajni i ne povlače se, znači da nije posledica umora ili stresa, te je neophodno kontaktirati i lekara.

pročitajte još i Trikovi za čistu i zdravu kožu

Uz spoljno delovanje i uklanjanje tamnih kolutova sa kože, savetuje se unos gvožđa, vitamina B12, vitamina K ili antioksidansa poput vitamina A, C i E. Jednako štetno su i pušenje, koje dovodi do starenja kože kao i dehidracija. Zato je voda vrlo važan segment u borbi protiv podočnjaka. Ona učestvuje u procesu detoksikacije organizma i trebalo bi je piti do tri litre dnevno.

Uz čistu vodu, za lice bez tamnim kolutova treba se hraniti uravnoteženo, ali i spavati najmanje osam sati dnevno. Stručnjaci ukazuju da je za organizam najbolje da se na spavanje ide oko 23 sata.

Pomoć iz kuhinje

Među prvim stvarima koje treba uraditi kada se pojave podočnjaci jeste umivanje hladnom vodom, ali je mnogo delotvornije staviti dve ohlađene kesice čaja na oči i držati ih oko 20 minuta. Od čajeva se preporučuju zeleni i crni čaj. Oni sadrže tein koji smanjuje otoke. Dok kamilica sadrži komponente koji ublažavaju upalu i crvenilo.

možda vas zanima i Šta nam poručuju bubuljice?

Jabuka i krastavac su jednako dobri u otklanjanju podočnjaka. Jabuku ili krastavac je neophodno ohladiti u frižideru, zatim iseći na kolutove i staviti na oči da deluju 10 minuta. Tanin, koji je sastojak jabuke, ima protivupalna svojstva te pomaže u oklanjanju otečenosti.

Kao samopomoć može da posluži i belance, koje zateže kožu lica. Belance sprečava nastajanje bora, a potrebno je ulupati ga mikserom u čvrst sneg pa ga naneti četkicom ispod očiju. Ovu masku držati na licu par minuta pa isprati toplom vodom. Od biljnih ulja koja se savetuju, među najboljima je bademovo. Njega treba nanositi ujutru i uveče, blago utrljavajući oko očiju.

 

 

 

07/05/2021 14:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments