Koga ima više na svetu – muškaraca ili žena?

21/10/2016 10:39

Koga ima više na svetu – muškaraca ili žena?

Kada se posmatra proporcija broja muškaraca i žena u pojedinim državama sveta – moglo bi se reći da su u pojedinim muškarci “ugrožena vrsta”.

Međutim, na globalnom nivou broj žena i muškaraca je gotovo izjednačen, gde na 100 žena na svetu ide 101,8 muškaraca.

Država sa najviše žena na svetu

Iako je na svetskom nivou broj muškaraca i žena skoro jednak, situacija u jednoj državi je potpuno drugačija. Naime, u državi Martinik – neautonomnoj zemlji koja je pod kontrolom Francuske – broj žena je znatno veći od broja muškaraca.

Upravo je ovo država sa najvećim brojem žena na svetu – kada se uporedi sa brojem muškaraca, jer je odnos broja muškaraca na 100 žena samo 84,5.

Iako je ovo najekstremniji primer, nije tako usamljen. Slična situacija u odnosu broja muškaraca i žena je i u državama bivšeg Sovjetskog Saveza, a razlog za to su ratovi koji su se odigrali na ovom području. Tokom Drugog svetskog rata poginulo je više desetina miliona stanovnika država SSSR-a. Upravo zbog toga je početkom 50-tih u Rusiji bilo samo 76,6 muškaraca na 100 žena. Broj muškaraca u ovim zemljama je rastao do 1995. godine, ali je od tada, u poslednjih 20 godina, ponovo u opadanju.

Nasuprot tome, Ujedinjeni Arapski Emirati se nalaze u potpuno drugačijoj situaciji, gde na svakih 100 žena ide 274 muškarca, a takva situacija je slična u skoro svim državama Bliskog istoka, kao i u Indiji i Kini.

Na listi država sa najviše žena se, posle Martinika, nalaze Letonija (sa 84,8 muškaraca na 100 žena), zatim Litvanija (sa 85,3 muškarca na 100 žena), Kurakao, Gvadalupe, Ukrajina, jermenija, Ruska federacija, Belorusija, Estonija, El Salvador, Hong Kong, Portugal, Aruba i Mađarska.

21/10/2016 10:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments