Podaci FB korisnika, ponovo, javno objavljeni

05/04/2021 18:31

Podaci FB korisnika, ponovo, javno objavljeni

Lični podaci kao što su telefonski brojevi, Fejzbuk ID, puno ime i prezime, lokacije, datumi rođenja, adrese e-mail pošte, biografije… procureli su pre par dana, tačnije 02. aprila ove godine. Posebno osetljivi novonastalom situacijom su milioni trgovaca kripto valutama. Da su ugroženi osetljivi lični podaci od preko pola milijarde korisnika Fejsbuka otkrio Alon Gal, tehnički direktor sigurnosne firme Hudson Rock.

Kako je napisao na Tviter nalogu, curenje podataka je povezano sa sigurnosnom greškom koja je prvi put otkrivena pre dve godine. A u januaru ove, prema njegovim rečima, postalo je poznato da su hakeri mogli da koriste informacije za pristup svim podacima FB korisnika.

Ovaj analitičar kaže i da bi sada stečene informacije hakeri i prevaranti mogli da koriste za razne vrste prevara, ali i da posluže u marketinške svrhe. U Srbiji je na ovaj način hakovano oko 162.898 profila, u Hrvatskoj 659.115, dok u BiH nema hakovanih profila.

pročitajte još i da li nas FB unesrećuje

Stručnjak za kibernetičku sigurnost, Gal, je u januaru ove godine objasnio i kako izgleda kada bot prodaje brojeve telefona FB korisnika na Telegramu. Ali, zasad nije poznato je li iko kontaktirao nadležne u Telegramu, kako bi se bot uklonio sa te platforme. Ali, i ako se isto otkloni, postoji mogućnost da će hakovani podaci i dalje biti dostupni negde na internetu ili dark webu.

Kako bi proverili da li se i vaš profil nalazi na listi hakovanih proverite preko stranice HaveIBeenPwned.com.

Radi se o servisu preko kojeg se može utvrditi da li su podaci korisnika pojavili u hakerskim bazama podataka. Potrebno je posetiti taj servis i upisati majl koji se koristi za prijavu na FB. Istu stranicu možete koristiti za proveru da li su lične informacije procurile u nekom od ranijih hakerskih napada na LinkedIn, Tumblr, Dropbox…

Dešava se i da pri hakerskim napadima procure i lozinke, te je neophodno isti promeniti. Stručnjaci savetuju da se lozinke češće menjaju i da se prave kombinacije slova, brojeva i znakova.

pročitajte još i kako da sakrijete svoj profil na FB-u

Društvene mreže svakako za cilj imaju da pojedinac izađe iz anonimnosti, međutim, niko ne želi da mu svi podaci budu i javni. Tako su se na internetu kao dostupni podaci pojavili i podaci za autentifikaciju naloga na Fejsbuku. IT stručnjaci, uz redovnu promenu podataka, savetuju i da se pridržavamo onog što su nas roditelji učili kada smo bili mali. A to je, da ne pričamo sa nepoznatima, da ako i pričamo, pazimo šta govorimo/pišemo, koje podatke ostavljamo…

A kao jedan od vrlo praktičnih vidova zaštite je da se ima dva broja telefona. Jedan koji bi se koristio za prijavu na društvene mreže, oporavak naloga, a koji čuva i lozinku korisnika. Na taj način se smanjuje mogućnost eksponiranja privatnih podataka.

pročitajte još i zašto Facebook blokira profile korisnicima

Već viđeno

U aprilu 2019. godine podaci FB korisnika su se pojavljivali tamo gde ne bi trebalo. To je tada otkrio UpGuard. Preciznije, radilo se o Amazonovim cloud serverima, te je tako potvrđeno da se, pre dve godine, a nakon Cambridge Analytica skandala, Fejzbuk kompromitovao više nego što je mislio da jeste.

To otkriće srozalo je vrednost kompanije za 120 i više milijardi američkih dolara. I uprkos tome, u Meksiko Sitiju otkriveno je da je Cultura Colectiva “uzela” podatke 540 miliona korisnika FB.

 

05/04/2021 18:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments