Brno: Kafu plaćaju dobrim delom!

18/07/2017 14:55

Brno: Kafu plaćaju dobrim delom!

Stanovnici ili posetioci Brna mogu na veoma zanimljiv način platiti za svoj omiljeni napitak. Naime, ovde se kafa plaća – dobrim delom!

Čak iako nemate ni jednu krunu u džepu na jednom od gradskih trgova u Brnu možete popiti kafu i uz nju pojesti kolačić ili čokoladicu, jer je dovoljno da se obavežete da će te umesto plaćanja učiniti jedno dobro delo.

Crveni veseli kiosk na Zelenom trgu postavio je Libor Hoženji, a finansiraju ga gradske vlasti kao podsticaj žiteljima Brna da se druže, pomažu jedni drugima i više se interesuju za svoje okruženje.

Na oglasnoj tabli kioska su ispisana dobra dela, kao: “kupiću beskućniku vodu”, “podići ću smeće s tla i baciti ga u korpu”, “iznenadiću nekoga ljubaznim telefonskim razgovorom”, ili: “pustiću starije da sednu u prevozu”. U svakom od kolačića uz kafu je ceduljica s po jednim dobrim delom.

Dovoljno je da ko želi kafu odabere nešto sa spiska ili predloži neko svoje dobro delo, obaveže se da će to učiniti već danas, a, ako želi, može da se pohvali na sajtu “Dobro kafe” – kako je nazvan projekt, šta je učinio.

“Planiram da postavim kioske i na drugim mestima u Češkoj. Ljudi obično ne ostanu na jednom dobrom delu već im pređe u naviku”, kazao je Hoženji za sajt projekta čeških nevladinih organizacija “Bez mržnje”.

Gradske vlasti podržale su projekt i tako omogućile da u centru grada osvane kiosk Dobro kafe sa parolom “ne plaćajte parama, platite dobrim delom”.

18/07/2017 14:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments