Koja je alternativa za rafinisane šećere?

04/05/2021 12:23

Koja je alternativa za rafinisane šećere?

Na tržištu i u prirodi postoji svega par prirodnih zaslađivača koji mogu da pariraju šećeru, a koji ne utiču loše na ljudsko zdravlje. Za razliku od rafinisanih šećera ili kukuruznog sirupa ovi prirodni zaslađivači imaju manje kalorija i odlični su tokom držanja dijeta.

Ljudskom telu je potreban šećer koji se naziva glukoza i primarna je jedinica za funkcionisanje metabolizma. Međutim, postoje opasnosti povezane sa prevelikim unosom istog , a koje uključuju povišeni šećer u krvi i insulin, koji pokreću akumulaciju masti, ćelijsku upalu i rezistenciju na insulin. Kao alternativa tu su još med, melasa, kokosov šećer i javorov sirup. Međutim, iako ih ljudi koriste kao zamenu za beli šećer, jetra neće primetiti razliku. Zato pre nego što odaberete alternativu za rafinisane šećere upoznajte se sa sastavom potencijalnog novog zaslađivača.

Stevija

Ovo je jedan od najpopularnijih prirodnih zaslađivača koji predstavlja ekstrakt izvučen iz listova istoimene biljke (stevia rebaudiana). Biljka se vekovima gaji u Južnoj Americi i uz slatkoću, ova biljka je izuzetno lekovita. U njenim listovima postoje slatke komponente koje su i do 100 puta slađe od običnog belog šećera.

Studije su pokazale da stevija snižava povišen krvni pritisak od 6-14 odst, kao i nivo šećera kod dijabetičara. Poboljšava osetljivost organizma na insulin, snižava loš LDL holesterol i umanjuje naslage koje se nakupljaju u arterijama. Međutim, iako vrlo zdrava i bez kalorija, ova biljka ima specifičan ukus te postoje oni kojima izaziva mučninu. Nutricionisti savetuju da se probaju proizvodi različitih proizvođača, kako bi se pronašla stevija koja prija organizmu.

saznajte i Da li znate šta jedete?

Eritritol

Eritritol je zaslađivač sa veoma malo kalorija, a predstavlja šećerni alkohol pronađen u određenim vrstama voća. A na tržištu se nalazi i u prahu i taj je najverovatnije dobijem industrijskim procesom. Ovaj zaslađivač sadrži 0,24 kalorija po gramu i sa 70 odsto slatkoće običnog šećera. Ne spada u zdrave zaslađivače, ali je mnogo manje štetan od ostalih šećera. On ne podiže nivo šećera u krvi ili insulin, a nema nikakav efekat na biomarkere holesterol i trigliceride. Istraživanja su pokazala da je eritritol siguran za upotrebu, ali može loše uticati na probavu ako se koristi u većim količinama. Sličnog je ukusa kao beli šećer.

pročitajte još i kojih je to 16 štetnih posledica konzumacije šećera

Ksilitol

Ksilitol je baš kao i eritritol šećerni alkohol i sadrži 2, 4 kalorije po gramu, a sadrži komponente koje veoma dobro utiču na zdravlje zuba, umanjuje rizik od nastanka karijesa i kvarenja zuba. Dobro utiče na jačinu kostiju pa pomaže pri sprečavanju nastanka osteoporoze, a ne podiže nivo šećera niti insulina u krvi. Međutim, preteranim unosom utiše loše na probavu i veoma je otrovan za pse.

Jakon sirup

Jakon sirup je lepljivi nektar koji se dobija iz istoimene biljke poreklom iz Južne Amerike. Sirup je tamno smeđe boje i podseća na melasu. Sadrži malo kalorije i ima visoku količinu rastvorljivih vlakana nazvanih fruktooligosaharidi. Prema objavljenim studijama ta vlakna hrane zdrave bakterije u crevima, što za rezultat ima da pomaže digestivnih problema kao što je zatvor. Autori studije navode da ovaj sirup pomaže u procesu gubitka kilograma, ali i smanjuje šećer u krvi, kao i nivo masti u prethodnim ispitivanjima.

Monaško ili Monk voće

Ova biljka je poreklom iz južne Kine, a koje sadrži jedinjenja poznato kao mogrosidi, koja mogu biti 150–200 puta slađa od šećera. Iako su slatka, ova jedinjenja ne podižu šećer u krvi na isti način kao i drugi zaslađivači, a sam ekstrakt monaškog voća ne sadrži kalorije ili ugljene hidrate.

 

04/05/2021 12:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments