10 stvari koje ne bi trebalo da radite kada ste ljuti

12/07/2017 12:25

10 stvari koje ne bi trebalo da radite kada ste ljuti

Možda ne možete kontrolisati kada ćete se naljutiti, ali svakako da možete kontrolisati kako ćete se posle toga ponašati. Neke stvari jednostavno ne biste trebali raditi.

1. Ne bi trebalo da prespavate problem

Nikada nemojte otići na spavanje ljuti. Mozak tokom sna procesuira sećanja i emocije koje smo proživljavali u toku dana. Stoga, ukoliko odete na spavanje tik nakon svađe, može vam se dogoditi da mozak procesuira taj događaj mnogo živopisnije nego što bi to uradio da ste bili budni sve to vreme.

2. Ne bi trebalo da vozite

Upravljanje motornim vozilom kada ste besni je veoma opasno. Istraživanja su pokazala da besni vozači mnogo više rizikuju i neretko izazivaju veliki broj saobraćajnih nezgoda. Kada ste nervozni i ljuti ne možete tako lako da primetite pešake jer vam je periferni vid blokiran.

3. Ne bi trebalo da iskaljujete bes

pesnica

Kanališite bes, nemojte ga iskaljivati!

Iako zvuči kao dobra ideja, ukoliko odlučite da nekako iskalite bes, možete samo pogoršati situaciju. Ukoliko vam padne na pamet da udarate jastuke kako biste se smirili, ne samo da će se vaš bes uvećati, već stvarate rizik da agresivno ponašanje ponovite u budućnosti.

4. Ne bi trebalo da jedete

Ukoliko želite da umirite svoj bes hranom, to vam se može obiti o glavu. Kada smo ljuti često posežemo za kaloričnijom i nezdravom hranom. Retko ko posegne za brokolijem. Međutim, ovakvo ponašanje naše telo može pogrešno da protumači, što vodi ka lošem varenju i zdravstvenim problemima.

Sendvic

Nije rešenje u hrani!

5. Ne bi trebalo da nastavite raspravu

Ukoliko nastavite za razgovorom tokom kojeg imate problem da kontrolišete svoj bes, verovatno ćete reći nešto zbog čega ćete kasnije zažalite. Jednostavno odustanite od svađe, makar na deset minuta kako biste se smirili i bili u mogućnosti da kasnije porazgovarate smireno i trezveno.

6. Ne bi trebalo da pišete o konfliktu na društvenim mrežama

Kada ste ljuti osećate poriv da razglasite svoju ljutnju. Međutim, objavljivanje problema na društvenim mrežama vam se lako može obiti o glavu. Ukoliko nešto podelite sa javnošću, to više nikada nećete moći da povučete.

7. Ne bi trebalo da šaljete mejlove

Isto važi i za ljutiti mejl – nakon što ga pošaljete, ne možete se vratiti nazad. Ukoliko ipak ne možete da suzbijete svoje ljutite misli bolje je da ih ispišete u Word-u.

8. Ne bi trebalo da pijete alkohol

Ukoliko posegnete za čašom vina kako biste se umirili, proizvešćete upravo suprotan efekat. Alkohol umanjuje inhibicije tako što utiče na deo mozga koji je odgovoran za kontrolisanje impulsa koji nas sprečavaju da se predamo porivima da nekog ili sebe povredimo. Ovakvo ponašanje može dovesti do velikih problema ukoliko učinite nešto zbog čega ćete se pokajati.

razmišljanje

Nemojte previše analizirati izvor problema!

9. Ne bi trebalo da ignorišete krvni pritisak

Rizik da doživite srčani udar se uvećava ukoliko imate nalet besa. Ukoliko imate problema sa krvnim pritiskom najbolje je da ga proverite nakon svađe. U slučaju da je povišen, neophodno je da iskontrolišete svoj bes uspomoć fizičke aktivnosti.

10. Ne bi trebalo da analizirate

Opsesivno razmišljanje o situaciji u kojoj vas je neko povredio ništa ne rešava. Ukoliko se pak suočavate sa osobom koja je ljuta na vas, potrudite se da je smirite tako što ćete vi ostati mirni.

 

12/07/2017 12:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments