Najlepši “homemade” prelivi
Povezane objave
Posle kečapa drugi umak koji se najviše troši na svetu je majonez. Ovaj preliv se koriste najviše u Americi, a zatim u Evropi. Kombinuje se sa gotovo svim mesima, koristi za salate i maže na hleb. A, legenda kaže da je za njegov “pronalazak” odgovoran kuvar maršala Rišeljea.
Nije slučajno da se priča vezuje za Francuze, jer oni i dalje važe za najbolje kuvare sveta. Davne 1756. godine maršal Rišelje je osvojio tvrđavu Por Maon na ostrvu Minorki. A zatim se nastanio u glavnom gradu Mahon ili Majon, kako ga Francuzi nazivaju. Maršal je jedan naredio da mu kuvar spremi topli sos za večeru. No, kuvar je meso ranije pripremio i nije više drva za vatru imao. Pukim slučajem, a u žurbi da iznađe rešenje, u posudu sa uljem upalo je jedno žumance.
Nesvesno kuvar je počeo da muti ulje i žumance dobijajući finu, gustu i glatku masu. Nastalim sosom prelio je meso i servirao maršalu. Rišelje se oduševio jelom, posebno prelivom, pa je odmah po povratku u Pariz počeo da ga reklamira na dvoru Luja XV. Preliv je dobio naziv po gradu u kome je slučajno napravljen. Vremenom, preliv je menjan i gotovo da nema kuvara koji ga ručno ne pravi, dodavajući u njega biljke ili začine.
pročitajte još i: Kečap ide uz krompiriće, burger, ali i u tortu
Ovaj preliv je kao i gotovo sva druga hrana, i hvaljen i osporavan. Pojedini ukazuju na količinu masnoće koje sadrži i kalorija, a drugi, pak, ističu, da su baš te masnoće važne za ljudski organizam. Ono što je sigurno je da je uvek bolje napraviti domaću verziju majoneza nego trošiti industrijske. A ukoliko želite da ga zamenite nekim drugim prelivima u nastavku vam predstavljamo neke od njih.
Zamene za majonez
Sos od pavlake
Sastojci: 3 supene kašike maslinovog ulja; 1 supena kašika limunovog soka; 1 kafena kašika senfa; 7 supenih kašika pavlake, začini po ukusu
Priprema: izmešati ulje, limunov sok, senf, so i biber, i na kraju dodati pavlaku.
Sos od jogurta
Sastojci: 3 tvrdo kuvana žumanceta; 5 supenih kašika jogurta, par kapi limunovog soka; 3 supene kašike krem sira; pola kašičice senfa, začini
so i biber
Priprema: sastojke staviti u blender i dobro sjedinjiti. Ovaj sos se odlično slaže uz meso i povrće.
Sos od kikirikija
Sastojci: 4 supene kašike kikiriki butera; 200 ml vode; 4 supene kašike soja sosa; 2 supene kašike ulja; 3 kafene kašike jabukovog sirćeta.
Priprema: kikiriki buter staviti u šerpu i pomešati ga sa vodom. Ostaviti da proključa te dodati ulje, a zatim i soja sos i jabukovo sirće.
možda vas zanima i: Fondu: sir sa konjakom i hlebom
Krem sos od sira
Sastojci: 180 g tvrdog sira; 2 čena belog luka; 200 g pavlake, malo muškatnog oraščića; so i biber
Priprema: pavlaku presuti u šerpu i blago zagrejati, u nju narendati sir i na srednjoj temperaturi kuvati oko 5 minuta. Zatim dodati ispasirani beli luk i malo muškatnog oraščića, kao i so i biber, po ukusu. Kuvati još par minuta, nakon čega ga je najbolje poslužiti uz pečurke i piletinu.
Kari sos
Sastojci: 1 čaša jogurta; 1 kašičica karija; 1 kiselkasta jabuka
Priprema: jabuku oljuštiti i očistiti od semenki i sitno iseckati, pa pomešati s jogurtom i karijem, da ne bi potamnela.
Pavlaka i soja sos
Sastojci: 1 čaša pavlake; 1 supena kašika soja sosa; 3 čena belog luka; do 5 kapi balzamiko sirćeta; mirođija
Priprema: Sve sastojke staviti u blender i izmutiti. Masa mora da postane ujednačena i glatka.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*