Tasmanijski tigar će biti vraćen u život?

17/03/2022 15:37

Tasmanijski tigar će biti vraćen u život?

Univerzitet u Melburnu oformljuje istraživačku laboratoriju svetske klase u oblasti izumiranja vrsta i nauku o očuvanju torbara zahvaljujući filantropskom poklonu od 5 miliona dolara. 

Ovaj poklon će biti iskorišćen za uspostavljanje laboratorije za integrisano istraživanje genetičke restauracije tasmanijskog tigra (TIGRR), koju će voditi profesor Endrju Pask. Ova laboratorija će razviti tehnologije koje bi mogle da dovedu do uskrsnuća tilacina (poznatijeg kao tasmanijski tigar) i obezbediće ključne alate za očuvanje ugroženih vrsta. O potencijalnom uskrsnuću ove interesantne životinje smo već pisali. 

„Zahvaljujući ovom velikodušnom finansiranju nalazimo se na prekretnici u kojoj možemo da razvijemo tehnologije za potencijalno vraćanje vrste iz izumiranja i pomoć u zaštiti drugih torbara koji su na ivici nestanka“, kaže profesor Pask, iz Škole za bionauke na Univerzitetu iz Melburna.

„Naše istraživanje predlaže devet ključnih koraka za oživljavanje tilacina. Jedno od naših najvećih otkrića bilo je sekvenciranje njegovog genoma, pružajući potpuni nacrt o tome kako će u suštini tilacin biti izgrađen.

„Finansiranje će omogućiti našoj laboratoriji da napreduje i fokusira se na tri ključne oblasti: poboljšanje našeg razumevanja genoma tilacina; razvijanje tehnika za korišćenje matičnih ćelija torbara za pravljenje embriona; a zatim uspešno prebacivanje embriona u surogatnu matericu domaćina, kao što je danart ili tasmanijski đavo“, rekao je profesor Pask.

Tilacin, jedinstveni torbarski mesožder poznat i kao tasmanijski vuk ili tasmanijski tigar, nekada je bio široko rasprostranjen u Australiji, ali je bio ograničen na ostrvo Tasmaniju do trenutka kada su Evropljani stigli u 18. veku. Ubrzo su ga kolonisti lovili do izumiranja, a poslednja poznata životinja uginula je u zatočeništvu 1936.

„Od svih vrsta predloženih za oživljavanje, tilacin ima verovatno najubedljiviji slučaj. Tasmanijsko stanište je uglavnom ostalo nepromenjeno, pružajući savršeno okruženje za ponovno uvođenje tilacina i vrlo je verovatno da bi njegovo ponovno uvođenje bilo korisno za ceo ekosistem“, rekao je profesor Pask.

Najmanje 39 vrsta australijskih sisara je izumrlo u poslednjih 200 godina, a devet je trenutno na listi kritično ugroženih i pod visokim rizikom od izumiranja.

„Alati i metode koji će biti razvijeni u TIGRR laboratoriji imaće neposredne koristi za očuvanje torbara i obezbediće sredstva za zaštitu raznolikosti i zaštitu od gubitka vrsta koje su ugrožene“, rekao je profesor Pask.

„Dok je naš krajnji cilj da vratimo tasmanijskog tigra u prirodu, mi ćemo odmah primeniti naš napredak u nauci o očuvanju, posebno naš rad s matičnim ćelijama, uređivanjem gena i surogat majčinstvom, kako bismo pomogli u programima uzgoja i sprečili da drugi torbari dožive istu sudbinu kao tasmanijski tigar.”

Donacija dolazi od fonda Wilson Family Trust. G. Rasel Vilson je rekao da je priča o tilacinu i njegovom izlasku iz ovog sveta prouzrokovanim bezočnim ljudskim uticajem, zaista dirnula njegovu porodicu.

„Naišli smo na neverovatan rad profesora Paska, verovali ili ne, preko nekih YouTube snimaka o njemu, koji govore o svom istraživanju i strasti prema tilacinu i australijskim torbarima. Shvatamo da smo na ivici velikog prodora u nauci kroz poboljšanja tehnologije i njene primene na genom“, rekao je gospodin Vilson.

„Prednosti ovog otvorenog istraživanja biće široke i raznovrsne.

17/03/2022 15:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments