Luksuzna pića u zlatu i dijamantima

11/03/2021 11:19

Luksuzna pića u zlatu i dijamantima

Boca konjaka iz 1777. godine prodata je za 40.500 funti, odnosno za oko 46.000 evra i tako je postala jedna od najskupljih na svetu.

Na sajtu za onlajn aukcije viskija navodise  da je konjak, destilovan u vreme Luja XVI, u blizini Konjaka, grada na jugozapadu Francuske po kojem je piće i dobilo naziv, bio je u kolekciji Žaka Ardija. Konjak je, kako je navedeno na sajtu, čuvan u hrastovim buradima više od 100 godina, potom u demižonu, odnosno staklenom balonu da bi 1936. bio flaširan.

Pet drugih boca konjaka od istog kolekcionara koje datiraju iz 1802, 1812, 1856, 1906. i 1914, takođe je prodato na ovoj aukciji za ukupno 49.600 funti, odnosno 56.500 evra.

Najskuplje pivo

Najskuplje pivo na svetu je u bliskoistočnoj državi Katar. U proseku, tamo pivo košta 11,26 dolara po boci. Ali, u Kataru ne plaća se samo flaša piva, već se mora nabaviti specijalna dozvola za njegovu kupovinu. Takođe, Katar je uveo stopostotni porez na uvoz alkohola uoči Svetskog prvenstva u fudbalu koje će biti održano 2022. godine, pa otuda i tako visoka cena flaše piva.

Portal Expensivity uporedio je cene piva u 58 zemalja upoređujući cene piva u supermarketima, kao i u hotelskim barovima, i izračunao srednju vrednost flaše piva od 330 mililitara po državama. Najjeftinije pivo piju stanovnici u Južnoj Africi – košta 1,68 američkih dolara po boci. Češka je, međutim, pobednik po najvišoj stopi potrošnje piva, budući da u proseku jedna osoba popije čak 468 flaša ovog pića godišnje. Država čiji građani potroše najviše novca na pivo je Nemačka, sa gotovo 2.000 dolara po osobi godišnje.

Najskuplja pića na svetu

1.Billionaire Votka – 3,7 miliona dolara

Najskuplje piće na svetu je Billionaire votka sa motom „Dobro je biti kralj“. U potpunosti je ručno proizvedena i proizvodi se na zahtev, a svaka boca koristi dobro čuvan ruski recept i pravi se u malim mikro-serijama kako bi se osigurala ekskluzivnost. Ogromna boca od pet litara prekrivena je sa približno 3.000 dijamanata i kristala Svarovski, a dizajnirao ju je Leon Verre.

2.Tequila Ley .925 – 3,5 miliona dolara

Ova tekila pravi se od čistih sokova plave agave, fermentiše i stari šest godina. Nalazi se u boci koja podseća na školjku, a ukrašena je belim zlatom, platinom i dijamantima. Poslednje izdanje prodato je po ovoj rekordnoj ceni 2006. godine.

3. Konjak Henri IV Dudognon Heritage Cognac Grande Champagne – 2 miliona dolara

Ovaj konjak, stario je skoro čitav jedan vek, što mu daje astronomsku cenu. Naravno, to nije jedini razlog. Ovo piće skupoceno je zahvaljujući razmetljivoj flaši u kojoj se nalazi – obložena je platinom i zlatom i ukrašena sa 6.500 dijamanata.

4. Votka Russo-Baltique – 1,35 miliona dolara
Boce ove votke su napravljene tako da izgledaju poput starih automobila, a svaki vrh boce napravljen je od 100% čistog zlata sa umetnutim dijamantima.

5. Diva votka – milion dolara

Trostruki proces filtracije daje ovoj votki ekstremno visoku cenu. Prvo se filtrira kroz led, zatim kroz ugalj nordijske breze, i na kraju kroz pesak i drago kamenje. Osim toga, šuplja centralna cev u boci je ispunjena Svarovski kristalima koje možete izvaditi i koristiti kako želite.

6. Brendi Mendis Coconut Brandy VS – milion dolara

Kokos uvek dobro ide uz pića, ali Mendis je stvorio brendi napravljen u potpunosti od kokosovog oraha. Svaka bočica je numerisana i potpisana od strane osnivača Kuće Mendis W.M Mendis.

7. Viski Macallan 63 godina u Lalique-u – 625.000 dolara

Macallan je poznat po proizvodnji visokokvalitetnog viskija, što u kombinaciji sa impresivnom bocom čini ovo piće toliko skupim. Svaka bočica napravljena je od čistog, ručno rezanog kristala i teška je 25 kilograma, bez pića.

8. Vino Romanee-Conti iz 1945. godine – 558.000 dolara

Romanee-Conti postao je kralj kolekcionarskih vina, a 1945. se smatra njegovom najcenjenijom berbom. Proizvedeno je samo 600 boca 1945. godine, što je takođe značajno jer je ovo bila poslednja godina pre nego što su zamenili svoje loze.

9. Šampanjac “Armand de Brignac Midas” – 265.000 dolara

Pakuje se u pozlaćeni bokal od čak 30 litara, a proslavili su ga reperi i sportske zvezde.

10. Viski “Dalmore 62” – 215.000 dolara

Ovo piće je pomalo misterija, jer niko zapravo ne zna odakle mu ime, niti postupak pravljenja ovog viskija koji ga čini toliko skupim. Poznato je da je napravljeno samo 12 boca ovog pića, što igra veliku ulogu u ceni. Zanimljivo je da je poslednja poznata boca koja je primećena u javnosti zapravo kupljena na aerodromu u Singapuru.

11/03/2021 11:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments