Porsche 911 EV sa čvrstim baterijama u razvoju?

31/03/2022 13:37

Porsche 911 EV sa čvrstim baterijama u razvoju?

Porsche je u prošlosti insistirao na tome da će 911 nastaviti da egzistira sa SUS motorom. Da li je ovo signal da su na delu promene?

Nemačka kompanija je u potpunosti posvećena elektrifikaciji svog portfolija, s izuzetkom jednog modela, i to kakvog. Naravno, radi se o ikoni, 911, sportskom automobilu koji Porsche želi da nastavi da prodaje s motorom s unutrašnjim sagorevanjem, koliko god je to moguće. Čak, proizvođač iz Cufenhauzena ima planove da priču nastavi sa sintetičkim gorivom, da bi što je više moguće produžio život 911-ici, onakvoj kakvu je znamo. Ipak, električna verzija je možda bliža nego što bi to neko pomislio.

Ne samo to, već nemačka štampa izveštava da je novajlija u razvoju, a ono što sve čini veoma interesantnim je da je u igri čvrsta litijum-metalna baterija firme QuantumScape, čije se sedište nalazi u SAD, i čiji najveći udeo drži matična Volkswagen grupacija.

VW je investirao 100 miliona dolara u QuantumScape 2018., a zatim i dodatnih 200 miliona 2020. Za sada je obezbeđeno milijardu dolara dodatnog finansiranja, što će biti iskorišćeno za razvoj baterija u čvrstom stanju za automobilsku primenu. Budući da je VW glavni stub projekta, sasvim je logično što nemačka grupacija želi da iskoristi svaki mogući tehnološki proboj kada do njega dođe.

Izvori ističu činjenicu da će električni 911 debitovati pre kraja ove dekade, što znači da ćemo imati još jednu generaciju koja će sagorevati benzin, pre nego što se u potpunosti okrene „elektrici“. Šef Porschea, Oliver Blume, rekao je svojevremeno da 911 BEV nikada neće biti kreiran, aludirajući na činjenicu da će biti hibrida, ali ne i čisto električnh verzija Porscheove ikone.

Međutim, ako pogledamo Toyotu, ona planira da čvrste baterije inicijalno instalira u novu generaciju Prius hibrida a ne neki električni model. Možda će Porsche pokušati nešto slično, što bi podržalo Blumeovu priču iz 2018.

31/03/2022 13:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments