Noćna šminka u jutarnjim satima je stvar neukusa

17/03/2021 10:07

Noćna šminka u jutarnjim satima je stvar neukusa

Definicija dnevne šminke je da je manje više, za razliku od večernje, koja je zahteva dodatna dekorativna sredstva. Naizgled nebitna, razlika između ove dve šminke je toliko velika da su ovo praktično dva različita načina šminkanja.

Iako se koriste isti kozmetički proizvodi i postupak nanošenja proizvoda je isti, ono što se razlikuje je izbor tehnike šminkanja, intenzitet i odabir boja. Ključnu ulogu u razlici dnevne i večernje šminke igra svetlo. Zato se u dnevnom šminkanju uglavnom koriste svetle i pastelne boje. One će pri svakom datom osvetljenju davati realan izgled, pa po intenzitetu treba da budu daleko nežnije od večernje.

Treba voditi računa da osobe sa svetlijim očima (plave, zelene) imaju rumeniju kožu, pa kod senčenja treba koristiti boje sa crvenkastim i ružičastim podtonovima, dok kod osoba sa tamnijim očima (braon, crne), senke koje imaju narandžasti podton. Kod dnevne šminke treba izbegavati šimer, šljokice i štras. Intenzivniji izgled dnevnom izgledu daje ruž za usne, s tim što treba izbegavati ljubičaste, zlatne i tamno braon tonove.

Kod večernje šminke delimično je ili potpuno odsustvo dnevne svetlosti i na izgled šminke utiče samo veštačko svetlo. Ova šminka treba da bude jača po intenzitetu, a preporučuje se upotreba glitera i šimera, jer će hvatati svaki višak svetla iz okoline i davati odličan kontrast tamnim senkama za oči. Iako su oči naglašene u toj varijanti, ni usne ne treba zaboraviti, te tako izbegavati bež i svetle nijanse ruževa, kako se one ne bi izgubile u nedostatku osvetljenja.

Vrlo je važno pronaći meru i nikako ne mešati ova dva načina šminkanja. Odlazak u prodavnicu u prepodnevnim satima, a sa večernjim izgledom, je, najblaže rečeno, stvar lošeg ukusa.

Prolećno šminkanje

Proleće donosi nova pravila u make-up trendovima i beauty rutini. Počinje se sa upotrebom proizvoda s većim zaštitnim faktorom. Jednako važno je i da se količina proizvoda, koje se nanose, svede na minimum.

Puderi

Treba izbegavati slojevitost, a zimske varijante, poput tečnih podloga kombinovanih s puderom u prahu ili kamenu, zameniti jednim slojem. Odabrati jedan proizvod koji pruža i prekrivanje i svežinu. Treba imati u vidu da je dobra priprema preduslov za minimalistički našminkano lice. Odgovarajućom kremom (klasičnom ili toniranom), smanjuje se lista potrebnih proizvoda, te je uz nju neophodna manja količina bilo čega drugog.

Konturing

Kozmetička industrija i dalje se bazira na konturingu, koji lice konturiše tamnijim bojama i strobingu, koji čini isto to samo svetlim tonovima. Krem konturing iziskuje veštinu, a u nedostatku iste, savet je da se koriste kameni bronzeri. Strobing kreme u sebi sadrže dosta svetlucavih čestica. Koncipirane su na prelamanju svetla, a poenta je u isticanju određenih delova lica.

Maskare u boji

Maskare u boji u modi su već neko vreme. Te ih treba koristiti, ali vrlo pažljivo odabrati boju koja se slaže sa bojom očiju. I ovde ne zaboraviti: danju – manje je više, a noć dozvoljava više!

Trikovi za pravilno šminkanje

– Negovana koža. Postiže se kremama i pilinzima, kako bi se uklonile mrtve ćelije kože.

– Odabraiti odgovarajuću nijansu pudera. Nije lako, ali nije ni nemoguće.

– Korektor se ne stavlja ispod pudera. Puder ili podloga uvek idu prvi, nakon očišćenog lica. Korektor je najpravilnije nanositi u obliku trougla. Ovom metodom se postiže svežiji i odmorniji izgled.

– Puder u prahu nanositi četkom. Ovakav tip pudera se nanosi blagim tapkanjem.

– Za dobru pokrivenost akni i bubuljica, uzeti nijansu koja je približna boji kože lica.

– Masna koža “traži” mat izled lica, tako da sa savetuje izbegavanje rumenila i senki sa sedefom u sebi.

– Bronzer se ne stavlja preko celog lica. Za njega važi “pravilo broja 3” – nanoseći bronzer kao da se piše broj 3. Počinje se od slepoočnica, pa preko jagodica i završava se na linijama donje vilice i brade.

– Prilikom podebljavanja obrva, koristiti i četkicu za raščešljavanje obrva. Na ovaj način će obrve izgledati prirodno.

– Pre nego što se nanese karmin, iscrtati usne olovkom u željenoj boji. Ovako će usne izgledati punije.

 

pročitajte još i:

Kako treba da izgleda šminka za posao?

 

 

17/03/2021 10:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments