Voće kao nacionalno blago

16/04/2021 17:43

Voće kao nacionalno blago

Severnoatlanska riba i potencijalno smrtonosno voće postalo je nacionalno blago Jamajke. Naime, radi se o voću pod nazivom Acke. Veruje se da je biljka doneta brodom iz zapadne Afrike, negde 1700-tih. Njegovo naučno ime “Blighia Spaida” dato je 1806. godine u čast kapetana Bliga, a sama biljka nauci je postala poznata tek 1973. godine.

Ova biljka danas raste kao samoniklo gusto rasprostranjeno drveće, koje ukrašava Jamajku. Acke je bogato vlaknima, proteinima i vitaminom C, a sprema se ribom pošto apsorbuje so i na taj način ostavlja poseban ukus u ustima. Ovo sada tradicionalno jelo se kombinuje i sa lukom, paradajzom i paprikama. Iako je Acke deklarisano kao voće, u Jamajci ga tretiraju kao povrće.

možda vas zanima i Kada je pravo vreme za voće?

Ovo voće je otrovno dok nije potpuno zrelo. Crvena kora ne označava da je biljka zrela, pa ako se pojede pre nego što sazri, dovodi do tkz. jamajčanske bolesti, koja se manifestuje poremećenim radom creva i izaziva povraćanje. U nekim slučajevima je i fatalna po čoveka, a časopis “Tajm” je ovo voće svrstao u 10 najopasnijih namirnica na svetu.

Jamajčani voće beru pored puta i to kada se voće prirodno samo otvori i vide se žute mahune. Inače, tvrde upućeni, bolje je i ostaviti da se biljka sama otvori nego je nasilno guliti, jer ono sadrži toksični gas, hidroglicin A, koji se oslobađa kada se otvara. Ujedno je prisustvo gasa i znak je da voće još uvek nije dovoljno zrelo.

Amla, amalaki ili indijski ogrozd, više od 5.000 godina se koristi u borbi za očuvanje mladosti, a u Srbiji je tek nekolicina ljudi čula za ove neobične svetlozelene bobice. Zrela bobica sadrži flavonoide, polifenole, karotenoide, vitamin C, kojeg ima više, čak četiri puta, nego u jednoj narandži. Sadrži antioksidanse i antidijabetike, kao i askorbinsku kiselinu, koja se ne gubi preradom ili sušenjem.

Preporučuje se nakon upotrebe jakih lekova, a sadrži pet od ukupno šest ukusa: kiseli, slatki, gorki, ljuti i opori i jedini je plod na svetu sa takvim svojstvima. U Srbiji se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane u obliku praha.

Lekovitosti:

*štiti jetru

*smanjuje loš holesterol

*čisti i podmlađuje organizam

*deluje protivupalno

*blagotvorna je za imunitet

*deluje preventivno kod pojave kancera

*povoljno utiče na probavne smetnje i probleme sa želucem

*podstiče rast kose, noktiju i čini da naša koža bude lepša

*prirodna zaštita od virusa, bakterija i gljivica

pročitajte još i Voće koje verovatno niste nikada probali!

Neobično voće

Kivano ili bodljikava dinja je deo porodice krastavaca i dinje i potiče iz Afrike. Opstaje u Kaliforniji, Čileu, Australiji i Novom Zelandu. Spolja je narandžasta sa rogovima, a unutrašnjost joj je zelena sa belim semenkama. Ukusom podseća na krastavce i tikvice.

Jackfruit je rođak duda i vuče poreklo iz južne i jugoistočne Azije. Ovo voće može da dostigne 80 kilograma! Kora jackfruit-a miriše na dinju, dok unutrašnjost podseća na gumene bombone. Jede se samo narandžasto meso, ali ne i koštice. Voće je slatko i ukusa je sličnog kao dinja ili kiselkasta banana.

možda vas zanima i Egzotično voće koje morate probati!

Budinu ruku odnosno fingered citron, u Japanu zovu još i bushukan. Intenzivnog je mirisa pa se koristi kao osveživač odeće i prostorija. U Kini i Japanu ovo voće nose kao versku ponudu u budističke hramove. Od ovog voća se može praviti džem, kandirano voće, sladoled, sorbet…

Cherimoya je iznutra belo i kremasto, sa mnogo tamno braon semenki. Uzgaja se širom Južne i Centralne Amerike i Južne Azije. A, Mark Tven je ovo voće nazvao “najukusnije voće poznato ljudima”. Zahvaljujući svojoj kremastoj teksturi zovu ga i “krem od jabuke”. Ukus je sličan kombinaciji banane, ananasa, papaje, breskve i jagode.

 

 

16/04/2021 17:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments