Voće koje verovatno niste nikada probali!

16/12/2020 15:03

Voće koje verovatno niste nikada probali!

Iako mislimo da su naši marketi prepuni raznolikog voća iz celog sveta, ponuda može biti i mnogo šira. U različitim delovima sveta jedu se različite voćke. Neke vočke za koje možda i niste čuli konzumiraju se u nekoj drugoj zemlji svakodnevno. Ovo je samo deo voća za koje možda nikad niste ni čuli.

Rambutan

Rambutan (Nephelium lappaceum) poreklom je iz Indonezije i Malezije, takođe prirodno raste i na Tajlandu, u Vijetnamu, na Filipinima, te još nekim državama u jugoistočnoj Aziji. Ime je dobio po malezijskoj reči rambut koja znači kosa.

Mekan je i hrskav, seme je jestivo- ali samo kad je skuvano. Nekada se verovalo da je otrovno, ali su nedavne studije dokazale da ne samo da nije otrovno već je i veoma zdravo. Ceo oguljen plod, zajedno sa semenom, je jestiv.

Voće – Baobaba

Ukus ove voćke se opisuje kao „negde između grejpa, kruške i vanile“ a ima dvostruko više kalcijuma od mleka, bogato je antioksidansima, te ima više vitamina C od narandže.

U nekim delovima Afrike ovo voće se koristi dugi niz godine, a jede se i sirovo i kuvano. Od njega se prave sokovi, čak se koristi i lišće ovog drveta koje se melje i dodaje hrani kao začin. U Evropskoj Uniji voće Baobaba postala je legalna tek 2008. godine.

Mangostin

Mangostin (Garcinia mangostana) uglavnom raste u jugoistočnoj Aziji, a takođe raste i u tropskim zemljama Južne Amerike.

Relativno je bogato hranljivim materijama, potpuno jestivo i često opisano kao „suptilni delikates“. Zbog ograničenja uvoza ovog voća, retko se svež može naći na policama evropskih radnji ali se češće može naći konzerviran.

16/12/2020 15:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments