Zašto su neke životinje crno-bele?

08/02/2018 11:11

Zašto su neke životinje crno-bele?

Životinjsko carstvo prepuno je boja, od perja ptica boje duga, do neverovatnih neonskih boja tropskih riba. Sisari doduše nemaju baš toliko jarke boje na svom krznu, ali to ne znači da nisu drugačiji, kada su boje u pitanju. Najzanimljivije životinje u svetu sisara zapravo su crno-bele…

Uprkos standardnoj paleti, ovi kontrasti predstavljaju jedno od najistaknutijih izbora u evoluciji. Za neke sisare, boja je znak upozorenja za predatore, dok je kod drugih u pitanju odbrana od insekata.  Iako nam deluje da su crno- bele životinje sasvim obične, nauka se ne bi složila sa nama.

Zašto su neke životinje crno-bele?

Zebre imaju veoma tanko krzno, te su podložnije ujedima muva, koje prenose razna oboljenja. Međutim, zahvaljujući boji krzna, muve ih ne ujedaju. Zašto ova boja odbija insekte, naučnicima još nije jasno.

Kada je jako sunce, beli stomak jelenske antilope pravi senku, tako da ona deluje jednobojno i u dve dimenzije, te se doslovno krije od grabljivica u sopstvenoj senci.

U zavisnosti od vrste, crni tvor ima bele mrlje koje su deo kamuflaže, dok kod nekih bele pruge predstavljaju upozorenje neprijateljima. Naime, ova vrsta izbacuje neprijatan miris.

Čak i kada se jazavac sakrije, i dalje je vidljiv, zbog pruga na licu. Zoolozi smatraju da su ove pruge upozorenje.

Najnovije studije pokatale su da svaki deo tela pandi, u zavisnosti od boje, ima svoju funkciju. Crne uši ukazuju na neustrašivost, a mrlje oko očiju su deo prepoznavanja između vrsta. Belo telo služi za kamufliranje u snegu, dok crni udovi pomažu pandama da se sakriju u šumi.

08/02/2018 11:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments