Leto na Fruškoj gori

10/07/2020 14:06

Leto na Fruškoj gori

U prethodnom tekstu o jezerima Fruške gore smo opisali neka od njih redom, čisto da vas zaintresujemo i obavestimo. Ovde sledi nastavak o prelepim stajaćim oazama u našem komšiluku koje morate posetiti.

Jezero Podvezirac

Ovo je mali skriveni dragulj u atarima Karlovaca. Ime je dobilo po brdu i bici koja se tu odigrala. Uranja u krajolik, osamljeno je i tokom suša liči na baru. Retki su posetioci kupači i pecaroši ali svakako je raj za oči.

Jezero Kapavica

Duboko u prelepoj šumi Fruške gore (ovde je najlepša, baš tu često možete sresti jelena ili lisicu), u blizini Vizića, nalazi se najmanje jezero ovog Nacionalnog parka. Nekada je služilo za navodnjavanje, a potom izletište, sad je napušteno i zaraslo. Okolo su napuštene vikendice i trska pa nije pogodno za plivanje i pecanje.

Jezero Vranjaš

Naslonjeno na selo Manđelos na lokaciji zanimljivoj arheolozima kako su ovde nađeni novčići iz rimskog doba. Akumulaciono jezero, a sad ribolovački raj. U blizini su istoimeni izvor i manastir Sveti Vasilije Ostroški dignut iznad izvora.

Jezero Borkovac

Udaljeno je nekoliko kilometara od centra Rume i veoma je popularno kupalište meštana ovog mesta. Prostire se na 42 hektara i dubine je oko 5 metara. Jezero je bilo akumulaciono napravljeno branom na istoimenom potoku, a sada ima uređenu plažu i akva kamp od četiri kućice. Idealno je za ribolov. 

Jezero Bingule

Između sela Erdevik i Bingule nalazi se ovo malo jezero. Jezero se puni vodom sa sliva i podzemnim vodama pa je u proleće voda kristalna. Kupači su retki. Nekada su ovde bile izgrađene vodenice- mlinovi, posle je služilo hmeljari koja je prestala sa radom ’90-ih. Nađe se tek po koji ribolovac.

Jezero Ljukovo

Duž sela Jarkovci, a kraj letnjikovca grofa Pajčevića sagrađenog početkom XX veka prostire se na 35 hektara, dužine dva kilometra a širine 300 metara. Jezero je ribolovačka atrakcija isto koliko i raj za kupače. Nastalo je 1977. godine akumulacijom potoka a pored je i dalje izvorište Jarkovac.

Čalmansko Jezero

To su tri jezerceta koja se pune iz Begovog izvora i podzemnih voda. Napravljena kao akumulaciona za potrebe voćnjaka, sad služe za napoj ovaca. Kupača i ribara i nema pa deluju kao rezervat prirode.

Ledinačko jezero

Nadomah Novog Sada u mestašcetu Ledinci leži pusto ovo prelepo tirkizno jezero- sada je privatna svojina a inače je nastalo od kopa kamenoloma Srebro 1999. godine. Odavde se izvozio trahir, stena vulkanskog porekla. jezero se punilo potokom Lukin svetac i Srebrni potok. Sa gustom šumom i kamenim obroncima stvara slapove pa ga zovu – zenica Fruške Gore. Voda je bogata mineralima, ima gustinu mora i dubine je i do 50 metara.

Na ovoj lepotici su snimljeni filmovi „Mi nismo anđeli 3“ i „Čarlston za Ognjenku“ kao i spot za pesmu „Nono bjela“

Put do jezera je kroz šumski šljunak kraj izvora Zvečani ali momentalno firma „Alas“ čije je jezero ne dozvoljava prolaz a i jezero je isušeno od 2009. godine radi sakupljanja rude.

Popovičko 

Još bliže Novom Sadu od Ledinačkog jezera, nalazi se između naselja Bocke i Ledinaca, ispod  vikend naselja Popovica. Smaragdne je boje a do njega se dolazi šumskim putem. Raj je za pecaroše.

Moharač

Na letnjem putu za Vizić svratite do prelepog ekosistema Moharač. Na oko 60 hektara, širine 300 metara i dužine 2.5 kilometara prostire se jezero nastalo iz potoka a sada bogato ribljim i ptičijim vrstama. Ima i kupača i kampera, doduše mnogo manje nego ribolovaca i zaljubljenika prirode. Ispod brane se nalazi i izvor Moharač na kom se možete osvežiti.

Beli Kamen ili Bešenovačko jezero

Kod sremskog Bešenova se nalazi tirkizni dragulj, najlepše jezero Fruške Gore. Nekadašnji je kop laporca, koji je u vlasništvu beočinske fabrike cementa. 

Plava voda i beli kamen vam daje utisak mediterana. Slabo je bogato ribom ali je veoma bogato mineralima i voda se satra lekovitom . Pri kopu je presečena glavna žila vode i sad s jezero i preko 50 metara dubine a okolni izvori su presušili.

10/07/2020 14:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments