Tom i Džeri – 80 godina kasnije: Po čemu je ovaj dvojac neodoljiv?

20/03/2020 12:16

Tom i Džeri – 80 godina kasnije: Po čemu je ovaj dvojac neodoljiv?

Postoji veliki broj stari crtanih filmova koji se i dalje prikazuju i pamte, dok su neki zaboravljeni i ne predstavljaju interesantnu priču današnjim klincima. Međutim, Tom, Džeri i njihove dogodovštine ove godine proslavili su svoj 80. rođendan, a i dalje su – neodoljivi.

Smišljanje crtanog junaka i autentične priče uvek ima svoju prethodnu priču. Njihova je nastala iz pukog očaja, kada se studio MGM u to vreme borio za opstanak. Naime, konkurenti su već imali likove kao što su Miki Maus i Gica Prasić, pa im ova nije predstavljala neko „osveženje“.

Bil Hana i Džo Barbera su dobili težak zadatak. Barbera je rekao da mu se sviđa jednostavan koncept crtanog filma o mački i mišu, uz sukobe i jurnjavu, iako je to do tada bilo urađeno bezbroj puta. Tada su imali manje od 30 godina, a osmislili su svetsku priču za decu koja je univerzalna i toliko decenija kasnije. 

Pre značaja koji prepoznajemo danas, oni su izvukli MGM iz krize i dobili su nominaciju za Oskara. 

Zašto ih mališani obožavaju?

Priča o mačku Tomiju i mišu Džeriju, koji žive u istoj kući i stalno se nadmudruju, redovno se završavala tako što je Tom ostajao besan, a Džeri je uspevao da dođe do željenog cilja. Put do tog cilja pun je smešnih scena. 

Jeste li znali?

  • Prva epizoda objavljena je 1940. godine,
  • Njihova prva imena bila su Džasper i Džinks,
  • Igrali su u preko 100 nastavaka,
  • Animacija je ručno rađena,
  • Progovorili su prvi put u muzičkom filmu 1992. godine, 
  • Muziku za crtani film komponovao je Skot Bredli, a za Tomijev čuveni vrisak poput ljudskog zaslužan je Bil Hana.

Univerzalne poruke

Pobede i porazi mačke i miša su ono što, u stvari, čini svakodnevni život. Ishod svakog od njih važna je poruka deci da se uvek bore, uvek pokušaju, da budu uporni i da je stvarnost večita borba. 

Takođe, bez obzira na rivalstvo i razlike, sve životinje, što se automatski može preneti i na ljude, čine jedinstvenu sliku prirode u kojoj žive i koju dele, nekad uspešno, nekad manje.

20/03/2020 12:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments