Postoji li luk od kojeg se ne plače?

18/05/2023 10:30

Postoji li luk od kojeg se ne plače?

Pripremanje luka uvek predstavlja “proces” i suze koje “lijemo” su neiscrpne. Iako obožavamo ovu namirnicu, koja je jako zdrava i koja je ključ mnogih ukusnih jela, seckanje luka nas, bukvalno, dovodi do suza.

Naučnici su otkrili novu vrstu luka, od kojeg se ne plače.

Luk pod nazivom Sunion

Naučnici Bajera, razvili su novu novu vrstu luka, pod nazivom Sunion, nakon tri decenije teškog rada na ukrštanju, testiranju i proučavanju vrsta luka. U pitanju je proizvod koji nije genetski modifikovan, istakla je nemačka kompanija Bajern.

Luk Sunion, raste na području Sjedinjenih Američkih Država i pokazao se kao odlična i slasna namirnica, koja tera suze s očiju i koja pobija izgovor “ne plačem, sečem luk”.

Svi oni koji uživaju u ukusima luka, moći će da uživaju u ukusu Suniona, jer njegov ukus nije toliko jak, kao ukus ostalih vrsta, te ga je moguće jesti i svežeg. Nije poznato koliko je jak zadah u ustima, nakon konzumacije ove nove vrste luka. Ova, nova vrsta luka sadrži ista svojstva kao i druge vrste, osim što ne izaziva suze tokom pripremanja.

Pogledajte i: 7 razloga zašto treba da jedete luk svaki dan!

Kod seckanja luka, dolazi do oslobađanja enzima koji proizvode plin sin-propantial-S-oksid. Naime, kada on dođe do očiju stvara se slaba sumporna kiselina, koja uzrokuje peckanje i reakciju u vidu suza. Kod novog luka, ovakva pojava potpuno je neutralisana.

Izgleda da će luk Sunion, izgurati sa tržišta sve proizvode za seckanje luka i izbegavanje suza, kao što su razne naočare, noževi za seckanje i drugi produkti.

Nažalost, ovaj proizvod trenutno može da se nabavi samo u Sjedinjenim Američkim Državama. Proizvođači Suniona navode da se ulažu veliki napori, kako bi se namirnica našla na tržištu širom sveta.

18/05/2023 10:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments