7 razloga zašto treba da jedete beli luk svaki dan!

09/01/2018 14:01

7 razloga zašto treba da jedete beli luk svaki dan!

Opšte je poznato da je beli luk prirodni antibiotik i da ima brojne blagodeti po naše zdravlje. Naravno, najbolje je koristiti ga u sirovom stanju, a u nastavku otkrijte šsta sve beli luk može da izleči.

Srčana oboljenja

Pored kancera, srčana oboljenja su broj jedan uzrok smrti kod većine stanovništva. Beli luk je dokazano sredstvo u borbi sa brojnim srčanim oboljenjima kao što su tromboza, hipertenzija, metabolički sindrom i hiperglikemija. Razlog se krije u tome što sastojci belog luka “otčepljuju” arterije, a naročito kada je u pitanju koronarna arterija- glavna arterija koja doprema krv u srce.

Kancer

Beli i crni luk, zbog bioaktivnih sumpornih sastojaka, imaju efekat na svaki stadijum kancera i utiču na biološke procese koje uklanjaju rizik od pojave raka. Nekoliko studija pokazalo je da konzumiranje belog luka uklanja rizik od brojnih vrsta kancera kao što su rak želuca, debelog creva, pankreasa i dojki.

Visok krvni pritisak

Zanimljiv je fenomen koji je dokazan, a to je da beli luk pomaže u kontroli krvnog pritiska. Tako se beli luk preporučuje kod osoba koje pate od hipertenzije.

 

 

Alopecija

Klinička istraživanja pokazala su da sastojci belog luka sprečavaju opadanje kose u slučaju alopecije- autoimune koćne bolesti, kako kod žena tako i kod muškaraca.

Alchajmer i demencija

Beli luk sadrži antioksidante koji štite odbrambene mehanizme tela protiv oštećenja izazvana upravo Alchajmerom i demencijom.

Dijabetes

Konzumiranje belog luka reguliše nivo šećera u krvi i može da spreči brojne komplikacije dijabetesa, kao i da se bori sa infekcijama i povišenim nivoom holesterola, a u isto vreme, poboljšava i cirkulaciju.

Gripa i infekcije

Hemikalije u belom luku, poput alicina, ubijaju mikroorganizme koji izazivaju brojne infekcije, uključujući i grip i prehladu. Uz to, beli luk ima i antigljivične dejstvo, te se koristi u lečenju brojnih gljivičnih oboljenja.

09/01/2018 14:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments