Biljka koja održava pluća zdravim

25/03/2020 10:09

Biljka koja održava pluća zdravim

Respiratorne bolesti, propraćene kašljem su ovih dana pod lupom. Kod prehlade, gripe, bronhitisa i upale pluća, pored ostalih simptoma, manifestuje se i kašalj. Bilo da je suv ili produktivan, akutan ili hroničan, kašalj uzrokuje nelagodnost kako odraslima, tako i deci. Ako kašlje, dete otežano diše i ne može da se odmori. Pored toga, kašalj predstavlja jedan od najčešćih razloga zbog kog roditelji vode dete kod pedijatra. Dobra vest je da se on može smiriti upotrebom prirodnih sredstava, koji su sigurni i efikasni.

Kašalj predstavlja znak upozorenja i treba ga lečiti od početka. Našalost, često ne pridajemo značaj ovome. Ovo je razlog zašto dolazi do pogoršanja simptoma. Druga greška koji ljudi često prave je ta što odmah potežu za antibioticima, koji nisu neophodni osim u slučaju bakterijskih infekcija. 

Kašalj se može uspešno lečiti jednom prirodnom supstancom: čajem od bršljana. Povoljni efekti čaja od lišća bršljana su naučno dokazani. Aktivna supstanca koju sadrži bršljen, koja se zove saponin, je konstantno proučavana u novijim istraživanjima. Ekstrat lišća bršljana se može koristiti kako kod akutnog kašlja, tako i kod bronhitisa. Ovaj lek mogu koristiti i deca.

  Ekstrat od lišća bršljana, kao što smo rekli, sadrži saponin, koji je dobar kod raznih respiratornih bolesti. Evo nekih od njegovih blagotvornih dejstava:

  • Ima antiupalno dejstvo – patogeni agensi, kao što su virusi i bakterije, su glavni faktori koji izazivaju upalu sluznice, a saponin reaguje protiv patogenih agenata, smirujući upalu;
  • Pretvara sluz u tečnost – saponin pretvara sluz iz bronhija u tečnost, tako da se ova lakše može izbaciti kroz kašljanje;
  • Smiruje kašalj – nakon što se odstrani sluz, dolazi i do smirivanja kašlja;
  • Olakšava disanje – zahvaljujući efektu opuštanja bronhijalne muskulature, disajni putevi se šire i ponovo možete olakšano disati.
25/03/2020 10:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments