Evo kako možete da se ugojite od prekomernog vežbanja

15/12/2017 09:14

Evo kako možete da se ugojite od prekomernog vežbanja

Ukoliko ste odlučili da se hranite zdravo i da uz to vežbate, ne bi li ste izgubili višak kilograma, samo jedna greška može da sabotira ceo proces.

Za one koji su odlučili da izgube višak kilograma, dnevno vežbanje im je sigurno glavni deo ovog procesa. Međutim, kada krenete u teretanu ili na bilo koji oblik rekreacije, potreban je dodatni operz. Verovali ili ne, dok je fizička aktivnost veoma zdrava za ceo organizam, prekomerno vežbanje može da ima suprotan efekat.

Šta se dešava kada previše vežbamo?

Usled veoma napornog treninga, moguće je da će doći do “adrenalinskog umora” koji uključuje simptome poput osipa, vrtoglavice i esktremnog umora. A kada ovi simptomi nastupe, svi prethodni sati truda u teretani mogu biti uzaludni.

Glavni krivac za ovo je hormon stresa kortizol. Prekoračenje granice do koje telo može da ide, jak intenzitet i dugotrajno vežbanje mogu da poremete lučenje ovog hormona, što dovodi do umora, umanjenja efikasnosti vežbanja i na posletku, gomilanja masnih naslaga u predelu stomaka.

Celo telo zavisi od lučenja hormona, a problemi nastaju kada oni budu u disbalansu. Na svu sreću i za ovo postoji rešenje- izaberite ili intenzivne vežbe koje kratko traju ili laganije vežbe koje ćete raditi duže, savetuju fitnes stručnjaci.

15/12/2017 09:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments