Iznenađujući načini upotrebe belog luka

19/10/2021 10:00

Iznenađujući načini upotrebe belog luka

Svima je dobro poznato koliko je beli luk zdrava namirnica i da je prirodni antibiotik, ali da li ste znali da uz pomoć ovog povrća možete sprečiti akne ili brže upecati ribu?

Nega kose

Beli luk može da pomogne kod problema opadanja kose, zbog visokog nivoa alicina koji sadrži. Izgnječite nekoliko čenova belog luka i uz pomoć rukavica, utrljajte u skalp. Ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim kosu operite šamponom, kako bi neprijatni miris ispario.

Nega lica

Ukoliko imate problematičnu kožu, beli luk može da vam pomogne. Naime, njegovi antioksidanti uništavaju bakterije i isušuju bubuljice i akne. Stoga, na akne utrljajte komadić belog luka i ostavite da deluje 20 minuta.

Upala grla

Naravno, kao prirodni antibiotk, beli luk jača imuni sistem i umanjuje simptome prehlada i gripa. Iseckajte nekoliko čenova belog luka i potopite u vrelu vodu. Zatim procedite i popijte tečnost u gutljajima. Ovo će ublažiti upalu grla.

Tera komarce

Brojne studije pokazale su da komarci i drugi insekti ne vole miris belog luka. Setite se toga kada počne sezona najezde ovih krvopija.

Prirodni lepak

Sigurno ste primetili da, dok ga sečete, beli luk ima tendenciju da se lepi, što ste osetili i na prstima. Mnogi ljudi baš zbog toga koriste beli luk u lepljenju malih pukotina na staklu.

Topi led

U SAD čistači snega koriste so sa belim lukom kako bi otopili led na putevima. Takođe, ova namirnica može da pomogne i u uklanjanju leda na haubi kola.

Zaštita biljaka

Baštenske biljke će ostati neoštećene ukoliko, umesto pesticida, koristite mešavinu belog luka, vode i tečnog sapuna.

Uspešno pecanje

Miris belog luka privlači ribu. Stoga, mamac premažite ovom namirnicom i upecaćete više ribe sigurno.

19/10/2021 10:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments