Zašto imamo naglasak kada govorimo stranim jezikom?

17/05/2018 10:32

Zašto imamo naglasak kada govorimo stranim jezikom?

Kada govorimo neki strani jezik, čiju gramatiku dobro razumemo, kako je moguće da imamo taj “čudan” naglasak? Naglasak verovatno ne primećujte, dok će osobe koje vas slušaju, akcenat itekako primetiti.

Koliko puta ste u američkim filmovima, gledali, odnosno slušali “ruske” likove kako pričaju na engleskom i pomislili, ako akcenat i postoji, sigurno nije toliko izražen. Da li je moguće da akcenat toliko utiče na izgovor drugog jezika, zašto i kako dolazi do toga?

Kako dolazi do akcenta?

Jezike treba učiti što ranije, jer kako starimo, sve smo manje prilagodljivi. Izgovor i intonacija drugog jezika postaje nam sve teža za učenjeo. Čak će i slabiji sluh za jezike uzrokovati drugačiji izgovor od onih koji se tim jezikom služe kao maternjim.

Pogledajte i: Evo kako učenje na dva jezika određuje budućnost vašeg deteta

Osobe zadržavaju akcente svog maternjeg jezika, a onda ga prenose i na nov jezik koji uče.

Stručnjaci za obrazovanje iz Njujorka, navode da je teško naučiti kako se prave i izgovaraju različiti zvukovi. Naime, ne možete nikako naučiti drugi jezik onako kako ste naučili prvi, odnosno maternji. Kao primer navode japanski jezik koji ne pravi razliku između zvuka “L” i “R”, što Japancima predstavlja problem pri izgovoru određenih engleskih reči.

Pogledajte i: 10 najugroženijih jezika na svetu

Jedan od faktora koji takođe utiče je učenje reči iz različitih rečnika. Ljudi uče jezike bez prilike da ga, čak i godinama, izgovore pred nekim kome je to maternji, a ko bi im lako pomogao da bolje i pravilnije razumeju i izgovore određene reči.

Kada slušamo osobu koja govori na svom maternjem jeziku, a taj jezik smo izabrali kao drugi jezik koji želimo da naučimo, to dosta utiče i pomaže pri boljem razumevanju izgovora. Na primer, ukoliko učite španski jezik, slušajte pesme na španskom jeziku ili gledajte španske filmove i serije. Najbolje je da uključite i titlove, ali na španskom, na taj način ćete videti reči, a čuti njihov izgovor.

17/05/2018 10:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments